4 tips om je kinderen in beweging te krijgen

Dat veel kinderen vaak op hun telefoon of op de iPad zitten is geen nieuws. Maar dat bijna de helft van de jeugd niet eens een uurtje per dag in beweging komt, is wel zorgwekkend. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vandaag werd gepresenteerd. Hoe krijgen we kinderen in beweging? Erben Wennemars, ambassadeur van het Jeugdfonds Sport en Cultuur en ambassadeur van The Daily Mile, geeft tips.

Klik hier voor het radio1 fragment

1. Erken het probleem

Volgens Wennemars is de eerste stap erkenning. “Zolang we niet erkennen dat er echt iets mis gaat, komen we niet massaal in beweging. Kinderen worden allemaal oud, het gaat erom op welke manier ze oud worden. Als de omgeving er zo op ingericht is dat iedereen ongezond oud wordt, dan moeten we dat met zijn allen aanpakken.”

Volgens Wennemars zit bewegen in de natuur van een kind. “Als je kinderen een opdracht geeft, moeten ze meteen rennend ergens heen gaan. Als je nu ziet dat ze sjokkend ergens heen gaan, betekent dat dat er echt iets verkeerd is. We moeten zorgen dat we die natuur van kinderen weer naar boven halen.”

2. Neem als ouder je kind mee sporten

Het belangrijkste is dat ouders het goede voorbeeld geven. “Als kinderen te weinig bewegen, is dat door het voorbeeld van de ouders die te weinig bewegen”, vertelt Wennemars. “Ik hoor vaak dat mensen wel meer willen sporten maar dat ze er geen tijd voor hebben. Dáár gaat het mis, dat betekent dat er geen oprecht geloof is in de kracht van beweging. Als we echt geloven dat beweging belangrijk is, zorgen we dat we er tijd voor maken.”

“Als ik ga sporten is de eerste stap het moeilijkste, dan heb ik eigenlijk geen zin. Maar ik ben nog nooit teruggekomen van hardlopen of fietsen met een slecht gevoel. Ik krijg er altijd een lekker gevoel van”, aldus Wennemars. Zijn advies: doe het gewoon, ga ermee aan de slag. Trek je jas aan, ga rennen en neem je kind mee.

3. Laat kinderen bewegen op school

Ook leraren hebben een belangrijke taak om kinderen meer in beweging te krijgen. Wennemars: “De kinderen die niet in beweging komen, die zitten wel allemaal op school. Dus dát is de plek waar je ze moet aanpakken. Dat is de plek waar je ze moet voorbereiden op een gezond leven.”

Dat kan bijvoorbeeld door het project Daily Mile, waardoor kinderen structureel meer bewegen. “Het is echt een schitterend project en werkt heel simpel”, legt Wennemars uit. “Alle kinderen gaan met de leraar een mijl per dag hardlopen. Het is geen wedstrijd, maar gaat erom dat ze met zijn allen in beweging komen.”

Gaat dat niet ten koste van de vakken op school? Volgens Wennemars niet. In tegendeel, het levert juist wat op. “Ik ben ervan overtuigd dat je scherper, helderder en gelukkiger bent als je meer gaat bewegen. Dat betekent minder ziekteverzuim en een betere arbeidsproductiviteit.”

4. Signaleer armoede

Ook kunnen leraren vaker de connectie leggen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur, vindt Wennemars. “Leraren signaleren armoede en zien welke kinderen niet bewegen. Juist die kinderen weten niet wat gezond eten en goed bewegen is, en dát zijn de kinderen die meer het huis uit moeten komen.” Wennemars vervolgt: “Maak die connectie met het Jeugdfonds. We kunnen er dan voor zorgen dat er een lidmaatschap betaald wordt, of dat er sportschoenen komen. Het is simpel, maar wel vaak de drempel die er is om in beweging te komen.”

 

Artikel via: https://www.nporadio1.nl/achtergrond/10271-4-tips-om-je-kinderen-in-beweging-te-krijgen