Bart Könings van De Bakelgeert in Boxmeer blikt terug op één jaar The Daily Mile

Als early adopter van The Daily Mile, creëerde hij een ware hype op sociale media. Zijn enthousiasme voor het van oorsprong Schotse initiatief leverde hem zelfs een bezoek aan koning Willem-Alexander op! Bart Könings, leerkracht van De Bakelgeert in Boxmeer, blikt terug op één jaar The Daily Mile.

Je zou hem een pionier kunnen noemen. Bart Könings ontdekte The Daily Mile ruim een jaar geleden toen hij een artikel in Runner’s World las. Als fervent hardloper twijfelde de leerkracht van daltonschool De Bakelgeert geen moment om het Schotse initiatief te omarmen. Sindsdien rennen zijn groep 6-leerlingen dagelijks één mijl door het nabij de school gelegen park. Könings kon op dat moment nog niet vermoeden hoezeer zijn school in Boxmeer in de spotlights zou komen te staan! “Ik was zó enthousiast over The Daily Mile, dat ik het flink heb gepromoot op sociale media. Toen is het balletje echt gaan rollen…”

Könings naar de koning

Niet alleen gingen steeds meer Nederlandse scholen van start met The Daily Mile, ook bleef het project in de media niet onopgemerkt. Achtereenvolgens klopten Omroep Brabant, dagblad Trouw, het NOS Jeugdjournaal en EenVandaag aan bij de klas van Bart Könings. Maar de echte ‘kers op de taart’ moest toen nog komen: vanwege zijn rol als Taalcoördinator én zijn enthousiasme voor The Daily Mile mocht Bart in januari 2017 het koninklijk paar ontmoeten tijdens de traditionele nieuwjaarsontvangst in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

TIP van Bart Könings

“Komt de klad in The Daily Mile? Met de klas meedoen aan een run of prestatieloop in de buurt kan zorgen voor extra motivatie, zowel bij leerlingen als leerkrachten!”

 

Eigen ervaring als extra motivatie

Het zijn leerkrachten als Bart Könings die The Daily Mile tot een succes maken. Maar waar komt bij de jonge Gennepenaar het enthousiasme voor dit project vandaan? “Ik worstel mijn hele leven al met overgewicht, ik weet helaas uit eigen ervaring hoe moeilijk dat kan zijn”, aldus Könings, die een aantal jaren geleden besloot het roer drastisch om te gooien. “Mijn ongezonde levensstijl ging overboord en ik ben fanatiek gaan hardlopen.” Dankzij zijn doorzettingsvermogen en wilskracht zette Bart een streep door zijn overgewicht en finishte hij uiteindelijk twee marathons. Met diezelfde gedrevenheid pakt hij nu The Daily Mile aan: “Een excuus om niet te gaan lopen bestaat niet!”

Onverwachte duo’s dankzij The Daily Mile

Alhoewel het voor Könings een belangrijk thema is, komt overgewicht op De Bakelgeert vrij weinig voor. Maar, voor de leerkracht en de school is het inmiddels duidelijk: het lopen van The Daily Mile heeft zo veel meer positieve effecten! Naast bijvoorbeeld een betere conditie of meer zelfvertrouwen, is Bart vooral blij verrast over het sociale aspect. “Er ontstaan dankzij The Daily Mile andere relaties dan in een schoolse setting. Zo hebben twee fanatiekelingen elkaar helemaal gevonden in het hardlopen, terwijl contact binnen de klasmuren minder vanzelfsprekend was.”

TIP van Bart Könings

“Laat je niet afschrikken door de tijd die je kwijt bent aan The Daily Mile. Die 15 minuten betalen zich dubbel en dwars terug met een klas vol rustige en geconcentreerde leerlingen.”

Nieuwe impuls: Road 2 Maasheggen

“Nee, de kinderen lopen niet altijd meer het vuur uit de sloffen”, geeft Könings toe. “Toen we vorig jaar startten met The Daily Mile, vonden ze het fantastisch. Maar gaandeweg dreigde het tóch een beetje een sleur te worden.” Aangezien sportiviteit hoog op de agenda van De Bakelgeert staat, besloot de school The Daily Mile een nieuwe impuls te geven. Hoe? Bart Könings legt uit: “In september 2017 zullen we als team van leerkrachten meedoen aan de Maasheggenloop in Boxmeer. In de klas, op onze website en via sociale media dagen we alle kinderen van De Bakelgeert én hun ouders uit om zich in te schrijven.” In de aanloop naar het evenement – de ‘Road 2 Maasheggen’ – delen de deelnemende leerkrachten hun trainingservaringen, motivatie en doelstellingen. Bovendien worden kinderen en ouders door de school geholpen bij de voorbereiding. En trainen? Dat doen de leerlingen in Boxmeer uiteraard elke dag tijdens The Daily Mile!

De 5 voordelen van The Daily Mile volgens De Bakelgeert

• Het doorbreekt de ‘sleur’ in de klas
• Kinderen ervaren een vleugje runner’s high
• Het kwartiertje rennen zorgt voor betere concentratie
• The Daily Mile heeft een positieve invloed op gedrag en sociale interactie
• Elke dag naar buiten betekent méér in contact met de natuur

Ook aan de slag met The Daily Mile? Registreer je school hier! Sluit je aan bij de beweging!