“Het levert leerkrachten geen tijdsdruk op, in tegendeel!”

Toen The Daily Mile een paar jaar geleden voet aan de grond kreeg in Nederland, was O.B.S. De Hekakker uit Norg er snel bij. Tijdens “Nieuwsbegrip” werd dit concept op de school behandeld en vanuit groep 7 en 8 kwam de vraag of zij ook The Daily Mile konden gaan lopen. Zo gezegd, zo gedaan! De kinderen van groep 5 tot en met 8 deden een pilot en dit beviel zo goed, dat er een voorstel bij de leerlingenraad en het onderwijzend personeel ingediend werd om The Daily Mile als vast onderdeel op de school door te voeren. Dit voorstel werd met enthousiasme geaccepteerd en tot op de dag van vandaag loopt iedere klas The Daily Mile op de dagen dat ze ‘s ochtends geen gymles hebben. Directeur Han Kemker is blij dat ze het concept destijds direct omarmd hebben.

In tegenstelling tot veel andere scholen lopen alle groepen op hetzelfde moment van de dag The Daily Mile. “Half 10 is ons vaste tijdstip. Dit hebben we bewust gekozen. Het eerste uur gaan ze meestal rekenen, daarna lopen ze The Daily Mile om vervolgens nog drie kwartier aan de slag te gaan in de klas. Om half 11 hebben ze pauze. Zo hebben ze na ieder uur een break”, aldus Han. De een wandelt tijdens The Daily Mile, de ander rent. Hierin zijn de kinderen vrij. Het gaat erom dat ze lekker buiten bewegen, ook als het iets minder weer is. “Alleen met een enorme plensbui schrappen we het soms, maar dit komt sporadisch voor”. Om te voorkomen dat te veel kinderen op dezelfde plek lopen of rennen, hanteren ze op De Hekakker verschillende startpunten op het ‘parcours’.

Veel baat bij The Daily Mile
De kinderen geven zelf aan veel baat bij The Daily Mile te hebben. “Ze kunnen zich beter concentreren of voelen zich rustiger in het hoofd. Wij merken dat de kinderen minder snel indutten en gemotiveerder en frisser in de klas zitten. Ook alle leerkrachten zijn positief. Het levert ze geen tijdsdruk op, in tegendeel!” Op de vraag of Han nog tips heeft voor andere scholen die ook willen starten met The Daily Mile, antwoordt hij dat ze ‘gewoon moeten beginnen’. “Na enige tijd ga je met het team evalueren en pas je eventueel dingen aan die niet of minder goed werken. Uiteindelijk kom je dan uit bij de gewenste situatie. Dit heeft voor ons heel goed gewerkt.”

Bekijk ook de video ‘The Daily Mile zet OBS De Hekakker in beweging’ van RTV Drenthe