The Daily Mile maakt een groot verschil voor kinderen in het speciaal onderwijs

Op de Duisterhoutschool loopt een deel van de groepen sinds twee jaar The Daily Mile. Deze school in Heerenveen is naar eigen zeggen dé school voor speciaal basisonderwijs in Friesland. Roos Siemonsma, voorheen leerkracht bewegingsonderwijs, geeft op de school les aan kinderen van acht tot twaalf jaar. Als fanatiek hardloopster vindt ze het heel belangrijk dat kinderen voldoende bewegen. De Duisterhoutschool deed al veel op sportief gebied en Roos vindt The Daily Mile daar een mooie aanvulling op.

Hoe en waarom ben je begonnen met The Daily Mile?
“We deden voorheen al regelmatig spelletjes op het schoolplein en op een gegeven moment is dit zich gaan ontwikkelen tot The Daily Mile. Binnen het speciaal onderwijs zie je veel kinderen die weinig buitenspelen en soms door lichamelijke beperkingen een slechte conditie hebben. Juist daarom is het voor ons zo belangrijk om met de kinderen veel buiten te zijn en te bewegen.”

Wanneer lopen jullie The Daily Mile?
“Wij beginnen de dag altijd in de kring. Voor onze leerlingen is het van belang om eerst het dagprogramma door te nemen zodat ze weten wat we allemaal gaan goed. Dat doen we aan de hand van pictogrammen op het bord. Vervolgens gaan we naar buiten voor The Daily Mile. Dit geef ik aan met het pictogram hardlopen. We gaan altijd: weer, of geen weer! We lopen over het schoolplein en over de parkeerplaats. De kinderen waren eerst laaiend enthousiast, naar na verloop van tijd begonnen ze het wat saai te vinden. Dan is het aan de leerkracht om het leuk te houden. Je kunt bijvoorbeeld verschillende spelvormen doen, zoals estafette. Soms geef ik loopscholing en dan laat ik ze zien hoe ze het beste kunt lopen.”

Loop je zelf ook mee?
“Ik loop meestal mee. Vaak zie je een groepje dat het voortouw neemt en waarin de kinderen elkaar stimuleren. Daarachter heb je altijd een paar kinderen met bijvoorbeeld een grotere lichamelijke beperking of overgewicht. Bij dat groepje sluit ik aan.”

Waarom zou iedere school in het speciaal onderwijs The Daily Mile moeten lopen?
“Onze leerlingen komen vaak met een busje aan op school. Sommige kinderen worden letterlijk twee minuten voordat we beginnen op het schoolplein afgezet. Ze zijn dan nog nauwelijks buiten geweest. Hoe heerlijk is het dan dat ze na het doornemen van het dagprogramma naar buiten gaan en hun hoofd leeg kunnen maken? Bovendien zie je na verloop van tijd bij de kinderen een duidelijke vooruitgang qua conditie. Dat merken de ouders ook en die zijn allemaal enthousiast over het initiatief. Kinderen met een beperking sluiten vaak moeilijker aan bij bijvoorbeeld een sportvereniging. Daarom gaan wij met behulp van The Daily Mile samen trainen om mee te doen aan een hardloopevenement in de buurt. Het is toch geweldig als deze kinderen ook een keer een medaille halen en toegejuicht worden? Je ziet aan sommigen dat ze heel beperkt zijn, bijvoorbeeld doordat ze aangepast schoeisel dragen. Als je echter merkt over hoeveel doorzettingsvermogen ze vaak beschikken, is dat echt bewonderingswaardig!”