“De kinderen vinden het leuk om elkaar met een high five te ontmoeten”

Vanaf 1 augustus 2018 gaan de basisscholen CBS Gaandeweg en RK De Meerburg uit Zwanenberg gezamenlijk verder. Er komt een ‘community school’, waarbij het schoolconcept is afgestemd op de breinontwikkeling van kinderen. Zwanenberg is reeds JOGG-gemeente en beide scholen zijn  actief bezig met het bevorderen van een gezonde leefstijl. Ze zijn ze sinds kort bezig met The Daily Mile, wat uitstekend binnen de gezamenlijke visie past. Directeur Wendy Veldhuizen van CBS Gaandeweg vertelt er meer over.

Op welke manieren is jullie school bezig met het bevorderen van een gezonde leefstijl?

“Onze school is net als De Meerburg een Gezonde School. We stimuleren onze leerlingen om water te drinken en fruit te eten. Naast gymlessen bieden we ook buitensportlessen aan, waarbij kindercoaches sport- en spelactiviteiten organiseren op het schoolplein. Daarnaast willen we ook het bewegend leren verder ontwikkelen. JOGG ondersteunt ons bij deze initiatieven.”

Waarom zijn jullie met The Daily Mile gestart?

“We zochten een passende activiteit die past bij onze visie. We hebben de afstand tussen beide schoolgebouwen opgemeten en als de leerlingen naar elkaar toe wandelen of rennen, lopen ze precies een mile. Op die manier kunnen ze elkaar alvast een beetje leren kennen en zijn ze bovendien actief bezig. Halverwege, als ze elkaar ontmoeten, geven ze een ‘high five’. Vervolgens keren ze weer terug naar hun eigen school. Daarnaast lopen beide scholen twee keer per week rondom het eigen schoolgebouw. De ene school ligt tegenover een wielerbaan en de andere school ligt in een park. Daar kunnen we dus prima gebruik van maken.”

Hoe vinden de kinderen en leerkrachten het?

“Ze zijn allemaal erg enthousiast over The Daily Mile. Het is fijn om lekker buiten te zijn. De kinderen vinden het leuk om elkaar met een high five te ontmoeten. Soms gaan ze direct terug als het bijvoorbeeld wat minder weer is, een andere keer praten ze bijvoorbeeld even over hoe het weekend was. We zien dat iedereen het op zijn eigen manier oppakt. Het ene kind loopt joggend de mile, de ander doet dit wandelend. Het doel is om lekker te bewegen. De leerkrachten en onderwijsassistenten lopen zelf ook mee. Onderweg besteden ze aandacht aan wat er in de omgeving te zien is.”

Hoe ziet de toekomst van The Daily Mile eruit op beide scholen?
“We zitten nog in de opstartfase en zijn nog aan het uitproberen wat goed werkt. Het initiatief past in ieder geval volledig bij onze gezamenlijke visie. We gaan ermee door tot de meivakantie. Daarna gaan we bekijken op welke manier we het een vervolg geven.