“Het eerste half uur van de dag mis je qua lesgeven, maar dat win je terug omdat de kinderen beter geconcentreerd zijn”

Op de Dirk van Dijkschool in Kampen wordt sinds kort The Daily Mile gelopen. Yuri Wieten, leerkracht van groep 8, doet zelf fanatiek mee.

Hoe zijn jullie begonnen met The Daily Mile?

“Ik ben zelf hardloper en actief op Twitter. Ik volg daarop veel bekende personen, waaronder Erben Wennemars. Hij is ambassadeur van The Daily Mile en Twittert daar regelmatig over. Die berichtjes maakten mij nieuwsgierig en zodoende ben ik er meer over gaan lezen. Op onze school zijn we dit jaar begonnen met thematisch werken op twee middagen per week. Alle groepen gaan dan gedurende twee maanden bezig met een bepaald thema. De afgelopen weken was dat thema sport en bewegen, vanwege de Olympische Spelen. Voorafgaand aan zo’n thema gaan we met de leerkrachten bij elkaar zitten om activiteiten te verzinnen. Mijn idee om The Daily Mile te lopen werd enthousiast ontvangen.”

Hoe geven jullie vorm aan The Daily Mile?

“De groepen 6 tot en met 8 lopen fanatiek iedere schooldag om half 9. De groepen 1 tot en met 5 zitten in een ander gebouw en hebben vaak een ander programma. Zij lopen geen Daily Mile maar krijgen dit thema onder andere clinics op de atletiekbaan. Voordat we met groep 6 tot en met 8 zijn begonnen, hebben we een coopertest gedaan. The Daily Mile gebruiken we als training om beter te worden. Aan het eind van het thema doen we nogmaals de coopertest om te meten hoeveel de kinderen vooruit zijn gegaan. Ik heb zelf altijd een hardloop app op mijn telefoon aan, met het volume lekker hard. Op deze manier meet ik hoe ver we precies lopen. Soms maak ik een grafiekje van de gelopen afstand en snelheid. Dit is goed voor de motivatie van de kinderen. We hebben een paar vaste routes, maar ik probeer zoveel mogelijk te variëren.”

Moeten de kinderen verplicht hardlopen?

“We stellen hardlopen niet verplicht en dat is een bewuste keuze. We hebben een hardloopgroep en een wandelgroep. Ons doel met The Daily Mile is om de dag fit te beginnen met een stukje beweging. We merken dat de kinderen actiever zijn en wakker de klas in komen. Inmiddels is het dit thema een standaard begin van de dag. Het eerste half uur van de dag mis je qua lesgeven, maar dat win je terug omdat de kinderen beter geconcentreerd zijn.”

Gaan jullie verder met The Daily Mile?

“Hoe we precies verder gaan, dat gaan we in de groep bespreken. De meeste kinderen vinden The Daily Mile in ieder geval hartstikke leuk. In plaats van dat ze ’s ochtends de slaap uit de ogen wrijven, komen ze fit de klas in. Ook de ouders zijn enthousiast, soms moedigen ze ons onderweg zelfs aan. Andere scholen zien ons hardlopen en vragen zich nieuwsgierig af wat we precies doen. Kortom: The Daily Mile leeft op de Dirk van Dijkschool!”