“Jong en oud lopen hand in hand. De oudere kinderen helpen de jongere kinderen om het rondje te voltooien. Dit is prachtig om te zien, zo puur”

Openbare Basisschool De Harlekijn is begin dit jaar samen met de Zevensprong naar een nieuw pand in Cuijk verhuisd. De kinderen kunnen hun geluk niet op, want tegenover de school ligt een groot beweegpark waar ze heerlijk kunnen spelen. De Harlekijn is dit jaar gestart met The Daily Mile. Ook Kim Eyzenga, leerkracht in groep 8, besloot om optimaal gebruik te maken van het park en begon met The Daily Mile. Nog steeds zijn haar leerlingen dolenthousiast als het weer tijd is voor hun dagelijkse beweegmoment.

De Harlekijn besloot dit jaar om meer in te zetten op bewegend leren en The Daily Mile was  één van de manieren om meer beweging in het lesprogramma te krijgen. “Zodra de energie in de klas minder of juist meer wordt, gaan we rennen, huppelen, hinkelen of wandelen. Kinderen hoeven niet allemaal hard te lopen, het gaat erom dat ze ontspannen en op een leuke manier bewegen. Het is een uitlaatklep en nooit een wedstrijd”, vertelt Kim. Dat de kinderen ervan genieten, blijkt uit het feit dat ze juf Kim eraan herinneren dat ze nog geen Daily Mile hebben gelopen als het ze te lang duurt. “Dan roepen ze: ‘Juf, gaan we nog?’ Dankzij The Daily Mile voldoen de kinderen aan hun benodigde beweegminuten per dag en ik merk dat de concentratie verbetert.” De school vindt het belangrijk dat ze bewust bezig zijn met bewegen en besteedt daarom tijd aan de vraag waarom ze The Daily Mile doen.

Geen regels

Soms combineert Kim het lopen met leren, door de kinderen bijvoorbeeld de tafels op te laten noemen terwijl ze om het grasveld heen lopen. “Ik houd zelf altijd een goed wandeltempo aan en we hebben de regel dat ik de kinderen niet mag inhalen. Op die manier voorkom ik dat ze heel langzaam gaan lopen. Verder zijn er geen regels, lol hebben en bewegen is het belangrijkste.” Doordat het beweegpark tegenover de school openbaar is, ligt er soms afval. “Regelmatig zie ik dat de kinderen het afval oprapen, terwijl ze The Daily Mile lopen. Het is mooi om te zien dat ze zich verantwoordelijk voelen voor het schoon houden van de omgeving. Dat gezond bezig zijn, dat zit van binnen.” 

Traktaties

Soms lopen meerdere klassen van De Harlekijn samen The Daily Mile. “Jong en oud lopen hand in hand. De oudere kinderen helpen de jongere kinderen om het rondje te voltooien. Dit is prachtig om te zien, zo puur”, vertelt Kim enthousiast. Naast The Daily Mile doet De Harlekijn nog veel andere dingen op het gebied van bewegen en werken ze aan het label Gezonde School. “We hebben traktaties tijdens verjaardagen van de kinderen afgeschaft om te voorkomen dat ze te veel ongezonde traktaties binnen krijgen. In plaats daarvan maken we er een feestje van in de klas. De jarige mag bijvoorbeeld kiezen wat we gaan doen in de gymles en naast wie hij of zij wil zitten. Sommige klassen lopen zelfs de polonaise. Op deze manier verleggen we de focus tijdens een verjaardag van eten naar vieren. Ouders staan hier achter, omdat ze weten dat het gezond is”, legt Kim uit. Verder doet De Harlekijn mee aan ‘Schoolgruiten’, dat staat voor groente plus fruit is gruiten. Drie dagen per week levert een extern bedrijf allerlei groente en fruit voor de leerlingen en leerkrachten. “Van ananas tot meloen en van paprika tot wortel. Lekker en gezond”, aldus Kim.