Challengeboekje moet The Daily Mile nóg een stukje leuker maken

De functie van een combinatiefunctionaris speelt soms een grote rol in het succesvol uitrollen van The Daily Mile op scholen. Joël van Spanje is zo’n combinatiefunctionaris, die de scholen in zijn werkgebied, Alblasserdam en Zwijndrecht, met veel enthousiasme warm probeert te laten lopen voor The Daily Mile. We stelden hem een aantal vragen over zijn aanpak.

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met The Daily Mile?
“De gemeente Zwijndrecht is een JOGG gemeente en op een aantal scholen waren ze een paar jaar geleden al bezig met projecten zoals DrinkWater. Toen ik hoorde van The Daily Mile, was ik direct enthousiast over het concept. Ik ben bij de directeuren van de scholen in Zwijndrecht en Alblasserdam langsgegaan en die van Kindcentrum De Schalm deelde mijn enthousiasme. De directrice van die school is erg sportief en sport speelt een belangrijke rol op haar school. Ook een aantal docenten omarmden het concept en we zijn vrij snel daarna begonnen met twee groepen. Het jaar daarna kwam er een groep bij, en dit jaar zitten we al op vijf groepen.”

 

Wat zijn de reacties?
“Ik merk dat het erg belangrijk is om enthousiaste docenten te hebben, die het belang van sport en bewegen inzien. Sommige docenten zijn wat stugger en ik zie het als mijn taak om ze te motiveren. Daarbij helpt het als ze horen over de positieve ervaringen en zien hoeveel plezier kinderen in The Daily Mile hebben. Het is handig om eerst te starten met een pilot. Als die de school bevalt, is het makkelijker om het uit te rollen. Wat betreft de kinderen is het belangrijk om ze te blijven motiveren. In het begin van het jaar zijn ze vaak erg enthousiast, maar dit zwakt wat af naarmate het schooljaar vordert. Dit heeft er mee te maken dat ze op De Schalm altijd dezelfde route lopen. De school ligt binnen een huizenblok en met andere routes kunnen we de veiligheid niet voldoende waarborgen. We zijn wel met elkaar in gesprek om te onderzoeken of er nog andere mogelijkheden zijn.”

 

Wat doe jij om de kinderen te motiveren?
“Ik heb doelen voor de kinderen gesteld. Als ze bijvoorbeeld in totaal qua afstand een marathon hebben gelopen, krijgen ze een vrijkaartje voor de bioscoop of voor het plaatselijke zwembad. Dit jaar ben ik bezig om een ‘challengeboekje’ te maken. Hierin staat een korte uitleg over The Daily Mile en er staan verschillende uitdagingen in, die kinderen individueel, in een groepje of klassikaal kunnen uitvoeren. Bewegend leren komt ook aan bod. In het boekje kunnen ze de resultaten van de challenges noteren en kunnen ze de gelopen afstand bijhouden met een ‘kilometermeter’.”

 

Kun je een voorbeeld geven van een challenge?
“Kinderen moeten tijdens een challenge bijvoorbeeld bijhouden hoeveel stappen ze zetten om één rondje af te leggen, uitrekenen hoeveel kilometer ze per uur lopen of het rondje afleggen in estafettevorm.”

 

Wat een origineel idee zo’n challengeboekje, wanneer wordt dit boekje uitgereikt?
“Het plan is om het boekje na de kerstvakantie uit te delen op De Schalm. Op maandag 14 januari geeft de wethouder van sport het startschot, en gaan kinderen gezamenlijk het rondje lopen. Ik heb een DJ uitgenodigd, zodat iedereen direct in de goede sfeer komt. Ik hoop dat ik met dit challengeboekje en een promotiefilmpje van de aftrap ook de andere scholen in de gemeente kan overtuigen om een pilot te doen.”