Geconcentreerder in de klas dankzij The Daily Mile

Volgens sportcoach Patrick Doddema van Huis voor de Sport Groningen zijn de leerlingen van C.B.S. De Lichtboei in Oostwold over het algemeen hartstikke sportief. Hij merkt dat in de gymlessen die hij twee dagen in de week op de school verzorgt. Patrick kwam met het idee om op De Lichtboei te starten met The Daily Mile, zodat de leerlingen ook op de dagen waarop ze geen gym hebben, lekker actief kunnen zijn.

Waarom Patrick achter The Daily Mile staat, is met name omdat je gratis extra beweegmomenten creëert. En dat ook nog eens in een korte tijd. “Ik ben op zoek gegaan naar een school die interesse had om te starten met dit initiatief. In de provincie Groningen doen er nog maar weinig scholen mee en in de gemeente Oldambt, waar De Lichtboei onder valt, zelfs geen enkele school. Vanuit Huis voor de Sport Groningen willen wij The Daily Mile een impuls geven omdat wij voorstander zijn van dit initiatief. Uiteindelijk proefde ik bij de leerkracht van groep 8 enthousiasme en hebben we het samen opgepakt op de dagen dat de leerlingen geen gymles hadden”, vertelt Patrick. Na een paar keer oefenen werden de groepen 3 tot en met 7 erbij betrokken. Patrick organiseerde een grote aftrap, waar hij ook de ouders voor uitgenodigde. Wethouder Bard Boon verrichte op 2 juli het startschot en samen liepen de leerlingen langs het mooie Oldambtmeer.

Wandelen of rennen in de buitenlucht

De reacties die Patrick krijgt van leerlingen, leerkrachten en ouders zijn alleen maar positief. “De leerlingen zijn erg enthousiast over The Daily Mile. Ze vinden het heerlijk om in de buitenlucht een stukje te wandelen of te rennen. Even het hoofd leegmaken en na afloop rustig terug naar de klas.” Voor sommige leerkrachten is het wel even wennen om tussen de lessen door naar buiten te gaan. “Ze merken echter al vrij snel dat het niet van de lestijd af gaat, maar dat het zich juist terugbetaalt doordat de leerlingen veel geconcentreerder zijn als ze weer in de klas zitten.”

Nu de zomer voorbij is pakken de leerkrachten The Daily Mile met hulp van Patrick weer rustig op. “De Lichtboei kan dienen als een voorbeeld voor de overige scholen in de gemeente Oldambt en de provincie Groningen. Uiteindelijk moet het onderdeel worden van een keuzepakket voor scholen die werken aan een gezonde leefstijl”, sluit Patrick af.