Grote zorgen om gebrek aan beweging jonge kinderen

Bijna de helft van alle Nederlandse kinderen beweegt onvoldoende, blijkt vandaag uit een rapport van het CBS. Dat leidt tot kopzorgen bij deskundigen. „Het kan een bom gooien onder de volksgezondheid.”

Zo’n 45 procent van de 4- tot 12-jarigen voldoet niet aan de Beweegrichtlijnen om je elke dag minstens een uur matig in te spannen met sporten als fietsen, wandelen en zwemmen. Die kinderen versterken hun botten en spieren ook minder dan wanneer zij drie keer per week activiteiten zouden ontplooien als springen en dansen.

Ook Joyce van den Bogaard kan erover meepraten. De inwoonster van Den Bosch ziet haar zoon Tijn (7) te vaak binnen zitten. „Hij wil wel naar buiten, maar er zijn heel weinig plekken waar hij zich vrij kan bewegen. We hebben eigenlijk geen speelveldjes of pleinen in de buurt. Vroeger had ik als kind veel meer ruimte. Dan waren er meer woonerven, waar geen verkeer reed. Nu is het best gevaarlijk om buiten te spelen.”

En als Tijn eenmaal binnen zit, wil hij gamen. „Dan speelt hij Super Mario op de Nintendo Switch.” Van den Bogaard weet hem met moeite ervan te weerhouden om dit de hele dag te doen. Haar zoon tafeltennist nog wel iedere week. Zelf probeert de 46-jarige moeder het goede voorbeeld te geven door minder vaak de auto te pakken.

iPad

Ook Tim Takken, inspanningsfysioloog in het UMC Utrecht, wijt de pijnlijke cijfers aan games. „Het is voor ouders vaak makkelijker om hun kind achter een iPad te zetten dan ze naar speelplekken of sportclubs te brengen. Games zijn ook zo verslavend. Je kunt iedere keer een level verder komen. Op het veldje buiten gaat dat niet.”

Takken voorziet ernstige problemen voor de volksgezondheid. „De kans op meerdere soorten kanker wordt aanzienlijk vergroot. Ook krijgen kinderen eerder diabetes. Ze ontwikkelen zwakke botten, waardoor ze later veel makkelijker bij een valpartij hun heup, been of arm kunnen breken. Als we niet oppassen, is de schade over dertig tot vijftig jaar onvoorstelbaar. Het kan een bom gooien onder de volksgezondheid.”

Matthijs van den Berg, hoofd RIVM-centrum Voeding, Preventie en Zorg, wijst op het risico op hart- en vaatziekten. „Want beweging verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Ook daalt het risico op depressies erdoor.”

Mindset

De mindset in Nederland moet ingrijpend veranderen, betoogt Takken. „In het nieuwe winkelcentrum Hoog Catherijne in Utrecht is de trap nagenoeg onzichtbaar. Terwijl de roltrap heel prominent aanwezig is. Canada heft maar 6 procent btw op sportproducten als racefietsen. Misschien moeten we dat in Nederland ook maar gaan doen, zodat sporten toegankelijker wordt.”

Van den Bogaard hoopt vooral dat ons land kindvriendelijker wordt ingericht. „De huidige neoliberale overheid heeft vooral aandacht voor asfalt en de economie. Ik zou graag dat asfalt vervangen door groen.”

Artikel van: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2203673/grote-zorgen-om-gebrek-aan-beweging-jonge-kinderen