Hardlopend naar Parijs met The Daily Mile

Op SBO De Vuurtoren in Zoetermeer lopen de kinderen al maar liefst drie jaar The Daily Mile. Intern begeleider Sander van Rooijen is getrouwd met een Schotse en ook The Daily Mile vindt zijn oorsprong in Schotland. Zodoende kwam Sander in aanraking met het initiatief van Elaine Wyllie, hoofddocent op een basisschool in Schotland. De directie van SBO De Vuurtoren was direct enthousiast over het plan van Sander om te starten met The Daily Mile.

Waren naast de directie ook de leerkrachten, leerlingen en ouders enthousiast over jouw idee?
“Eigenlijk wel. Ik heb tijdens de introductie van The Daily Mile in ieder geval nooit een klacht gehoord of vragen gekregen over waarom we dat gingen doen. Ik merkte toen dat het erg belangrijk is dat je voldoende draagkracht creëert.”

Hoe ziet The Daily Mile eruit op jullie school?
“Iedere leerkracht loopt met zijn of haar klas een min of meer eigen rondje. Ieder half jaar evalueren we met elkaar The Daily Mile. Aan het eind van vorig schooljaar kwam uit de evaluatie naar voren dat er in iedere klas kinderen zitten die moeilijk te motiveren zijn. Je hebt kinderen die niet van rekenen houden, maar ook kinderen die niet van hardlopen houden.”

Op welke manieren proberen jullie die kinderen toch te motiveren?
“Ik heb de leerkrachten aan het begin van dit schooljaar wat tips gegeven. Zo adviseer ik ze om niet iedere keer hetzelfde rondje te lopen, maar hierin te variëren. Ook is het goed om onderweg wat variatie aan te brengen, door bijvoorbeeld estafette te doen of een ander spelletje. Daarnaast merken we dat het werkt wanneer de kinderen beloond worden en er doelen worden gesteld. Zo houdt één leerkracht alle gelopen kilometers bij en lopen de kinderen gezamenlijk richting Parijs als fictieve eindbestemming. Een andere leerkracht telt alle rondjes van de leerlingen op en beloont ze door ze bijvoorbeeld een extra rondje te geven wanneer ze tien keer opdrukken. Andere beloningen die leerkrachten geven zijn bijvoorbeeld een extra pauze of een kookles.”

Merk je dat de conditie van de kinderen verbetert dankzij The Daily Mile?
“Dat hebben we tot nu toe niet gemeten, maar dat gaan we binnenkort wel doen. De gymdocent die de ‘piepjestest’ afneemt doet een nulmeting om vervolgens over een aantal weken te meten of de conditie is verbeterd. Ik ben heel benieuwd wat daaruit komt!”