Iedere schooldag starten met The Daily Mile: nooit meer slaperig in de klas

Leerlingen van groep 8A van de Dr. H. Bavinckschool in Haarlem weten zeker dat ze nooit slaperig aan hun schooldag beginnen. Leerkracht Sylvia Goossens trapt namelijk iedere schooldag om half negen af met The Daily Mile! Samen met haar leerlingen rent ze naar het grasveldje dichtbij school, om daar een kwartier lang te bewegen. Na dit actieve kwartiertje zijn de kinderen fris en fruitig: klaar om aan de slag te gaan!

Een item over The Daily Mile in het NOS Jeugdjournaal trok Sylvia’s aandacht. Zij wilde meer doen met beweging en vond het concept direct goed klinken. “Zelf heb ik wel een voorliefde voor bewegen, ik zie er echt de meerwaarde van in. Met mijn klas heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd wat betreft het tijdstip voor The Daily Mile, maar uiteindelijk beviel het iedereen het beste om direct om half negen te gaan. De theorie is dat je na twintig minuten intensief bewegen twee uur lang stof kunt opnemen, dus dat komt mooi uit. Die keren dat we halverwege de ochtend The Daily Mile gingen lopen, waren de kinderen net lekker aan het werk. Je hebt er echt meer profijt van als je het op een goed moment inzet”, vertelt Sylvia.

Spelletjes op het grasveld
In het begin liep ze met de kinderen rondjes over het schoolplein, maar dat motiveerde de kinderen onvoldoende. “Ze vonden dit wat saai. Daarom zijn we vanaf toen naar het grasveld gegaan, waar we een kwartier lang allerlei spelletjes doen. Denk aan tikkertje, een lijnenspel waarbij ze van de ene naar de andere lijn moeten rennen, tafels- en metriek stelsel springen. Op die manier probeer ik het nog leuker te maken.”

Dat de kinderen er inmiddels helemaal aan gewend zijn, blijkt uit het feit dat ze erom vragen wanneer het een keer niet doorgaat. “Momenteel zijn we heel veel bezig met de musical, in zo’n drukke periode lukt het niet iedere dag. Het is dan leuk om te zien dat de kinderen dat echt jammer vinden.” Naast Sylvia zijn er nog een aantal collega’s van Dr. H. Bavinckschool die The Daily Mile met hun leerlingen lopen. “Het is voor iedere leerkracht zoeken naar wat wel en wat niet werkt. Begin klein en kijk wat bij jou als leerkracht past. Luister goed naar wat de kinderen willen en leuk vinden. Uiteindelijk valt of staat het met hun enthousiasme!”