“Je krijgt echt een andere band met de leerlingen als je naast ze loopt, in plaats van dat je voor de klas staat”
Dat The Daily Mile niet alleen een succes is op basisscholen, maar ook op het voortgezet onderwijs, bewijst Kelly van Hoof. Zij is docent Mens en Maatschappij op het Penta College te Hoogvliet en geeft naast aardrijkskundelessen ook nog een vak in de vrije ruimte. Leerlingen die voor dit vak kiezen, gaan met Kelly naar buiten om te wandelen en te praten over onderwerpen zoals uiterlijke verzorging en het belang van actief bewegen.
Sinds twee jaar volgt het Penta College een 45 minuten rooster en bieden ze leerlingen de mogelijkheid om in een vrije ruimte verrijkingsuren te vullen als verbreding van het lesprogramma. Deze vakken worden gegeven op dinsdagochtend en hebben een duur van anderhalf uur.
Het ontstaan van de beste gesprekken
Kelly besloot om na het lezen over The Daily Mile iets soortgelijks aan te bieden. Ze gaat met de leerlingen naar buiten en daar ontstaan volgens haar de beste gesprekken. “Iedere zes weken heb ik een nieuwe groep. We starten met wat algemene informatie, waarbij ik bijvoorbeeld iets vertel over de DrinkWater campagne van JOGG. Vervolgens gaan we lekker naar buiten, weer of geen weer! Iedere keer stippelt een andere leerling een route uit via Google Maps. Ik loop soms achteraan, zodat leerlingen de verantwoordelijk krijgen om de juiste route te volgen. Onderweg praten we over van alles en nog wat en ik merk dat leerlingen veel opener zijn. Je krijgt een andere band met ze. Ik bied een luisterend oor en ben op dat moment gewoon een wandelaar in plaats van mevrouw Van Hoof”, vertelt Kelly.
Rode blosjes
Soms praat Kelly onderweg met de leerlingen over onderwerpen zoals tandenpoetsen, uiterlijke verzorging en voeding. Onderwerpen die ook aandacht verdienen. Regelmatig eindigt de wandeling bij een speeltuin, waar de leerlingen al hun energie kwijt kunnen. “Na afloop wandelen ze met rode blosjes op de wangen de school weer binnen. Eenmaal terug in de klas zijn ze een stuk rustiger. Dat is ook niet zo gek, want ze moeten per dag gemiddeld zeven uur luisteren naar vijf of zes verschillende docenten. Als je dan ontspannen aan de dag kunt beginnen, is dat heel fijn.”
Kelly is van mening dat iedere middelbare school tijd zou moeten maken voor een soortgelijk programma. “Bij vrijwel ieder vak is hier wel ruimte voor, zoals bij biologie en bewegingspraktijk. Ga lekker naar buiten! Ook mentoruren zijn heel geschikt. Wandelen is beter dan het houden van tafelgesprekken. Je krijgt echt een andere band met de leerlingen als je naast ze loopt, in plaats van dat je voor de klas staat.”