“Laat de kinderen zien dat je trots op ze bent”

Op de Koningin Julianaschool in Culemborg hebben ze beweging, voeding en gezond gedrag hoog in het vaandel. De school voor speciaal basisonderwijs is dan ook niet voor niets een Gezonde School. Toen ze twee jaar geleden via ‘Nieuwsbegrip’ in aanraking kwamen met The Daily Mile, was directrice Fieke Blaauwendraad er direct van overtuigd dat dit concept perfect bij de school past.

Hoe zijn jullie destijds gestart met The Daily Mile?
“Kort nadat wij over The Daily Mile hoorden, organiseerde de gemeente een inspiratiemiddag met als thema ‘gezond leven’. Aan de hand van presentaties werden er matches tussen organisaties gemaakt. Iemand van de atletiekvereniging vertelde daar dat zij het idee had om The Daily Mile op scholen uit te rollen. We kwamen met haar in contact en vormden direct een goede match. Deze vrouw, Tina Hoep, heeft vervolgens subsidie van de gemeente ontvangen om twee keer per week op onze school met de kinderen van groep vier tot en met acht The Daily Mile te lopen.”

Waren zowel de kinderen als de ouders en leerkrachten direct enthousiast?
“In het begin waren de leerkrachten vooral benieuwd hoe snel de kinderen na The Daily Mile weer aan het werk zouden zijn in de klas. Dit ging al heel snel goed. Juist door de break, hebben ze daarna snel weer de focus terug. De ouders zijn vooral blij dat de kinderen meerdere keren per dag een beweegmoment hebben. Kinderen zitten zichtbaar beter in hun vel en dat merken de ouders. De kinderen laten we in het lopen heel vrij. Onder leiding van juf Tina en hun eigen meester of juf wandelen of rennen ze tien minuten om het voetbalveld op het schoolplein. In het begin wandelde iedereen, maar naar verloop van tijd zie je steeds meer kinderen rennen. We leggen er niet te veel druk op en zorgen ervoor dat het vooral leuk is. Dat werkt goed!”

Merken de kinderen zelf ook dat ze er profijt van hebben?
“In februari kwam de inspectie langs op school en zij spraken ook met de kinderen. Die vertelden uit zichzelf dat ze The Daily Mile lopen en dit hun hoofd leegmaakt. Ontzettend leuk dat de kinderen dit zelf aangeven en het is uiteindelijk ook in het inspectierapport gekomen.”

Heb je nog tips voor andere scholen die ook willen starten?
“Laat de kinderen zien dat je trots op ze bent. Aan het eind van het schooljaar hebben wij een afsluiting in het park en krijgen de kinderen allemaal een medaille omdat ze het een jaar lang hebben volgehouden. Daarnaast werkt het goed als je een extern persoon hebt, die de leerkracht en kinderen begeleidt met The Daily Mile en het voortouw neemt. Dit kan bijvoorbeeld een stagiaire zijn. Bij ons pakt dit, met juf Tina, heel goed uit.”