“Na elke gelopen Daily Mile krijgen de kinderen een stempel. Is de kaart vol, dan gaan we iets leuks met ze doen!”

Speeltuin Noordse Park in Utrecht heeft een oppervlakte van zo’n drieduizend vierkante meter en vormt samen met het aangrenzende Noordse Park het enige groene stuk in de wijk. Saskia Ottenhoff is als een van de ‘speeltuinmakers’ verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen. De speeltuinmakers willen dat de speeltuin een plek is waar kinderen en volwassenen elkaar ontmoeten en waar een gezonde leefstijl gestimuleerd wordt. In dat kader zijn ze onlangs gestart met The Daily Mile. 

De wijk waar Speeltuin Noordse Park gevestigd is, is volop in beweging. Saskia vertelt: “Er worden nieuwe huizen gebouwd en een deel van de huurhuizen zijn koopwoningen geworden. Het is een bonte buurt qua mensen, met veel verschillende achtergronden. Dit willen we terug zien in de speeltuin.” Het jaarlijkse thema van de speeltuin is in 2018 ‘Noordse Park in beweging’. “We willen mensen enthousiast maken om lekker buiten te spelen en daar speelt de speeltuin een belangrijke rol in. Daarnaast hebben we een gezonde leefstijl hoog in het vaandel.” In 2016 opende er een drinkwaterpunt van ‘Join the Pipe’ in de speeltuin, net als in de nabijgelegen basisschool. Samen organiseerden ze een waterrun van het ene drinkwaterpunt naar het andere. Saskia merkte dat dit een leuke ongedwongen manier was om kinderen in beweging te krijgen en om gezelligheid onder elkaar te stimuleren.

Iedereen was in beweging

Nu, twee jaar later, heeft dit een gevolg gekregen in de vorm van The Daily Mile. Hiervan was in mei de aftrap. “Marathonloopster Karlijn van der Meer gaf de eerste keer het startschot. Zij was net terug uit Kenia waar zij deelnam aan de loodzware UNICEF Rift Valley Marathon Experience. Karlijn gaf de kinderen tijdens The Daily Mile diverse tips en het was leuk om te zien hoe zij een echte inspiratiebron voor ze was. Deze koppeling met Kenia hebben we verder doorgetrokken door de kinderen bewust te maken over het belang van schoon drinkwater in andere landen.” Tijdens de aftrap liepen zo’n vijftig kinderen samen met ouders vanuit de speeltuin een paar rondjes door het aangrenzende park. “Het was een groot succes. Iedereen deed mee: moeders met buggy’s, kinderen op de loopfiets, sommigen wandelen, anderen rennend of zelfs rollend van de heuvel af. Mooi om te zien wat er ineens gebeurde, iedereen was in beweging op zijn of haar eigen manier. Join the Pipe sponsorde een drinkwaterfles met stempelkaart voor iedere deelnemer. Na elke gelopen Daily Mile krijgen de kinderen een stempel. Is de kaart vol, dan gaan we iets leuks met ze doen!”

Goed voorbeeld doet volgen

Saskia is er zeker van dat de aftrap een vervolg krijgt en ze zit vol ideeën. “Binnen de speeltuin zijn er allerlei initiatieven. Zo is Peter heel creatief met fietsen: hij maakt de meest sprookjesachtige tweewielers. Wie weet kunnen we daar een keer The Daily Mile mee afleggen”, vertelt ze enthousiast. Of de andere 20 speeltuinen in Utrecht hun voorbeeld volgen, durft de speeltuinmaakster niet te zeggen. “Iedere speeltuin kijkt naar de behoefte in de wijk. We vervullen allemaal de rol van een buurtorganisatie. Of The Daily Mile ook bij de andere speeltuinen past weet ik niet, maar ik ga dit initiatief zeker met ze delen!”