“Probeer het, kijk of het voor jou werkt en op welke manier”

Op CBS De Rank in Zwaag zijn ze in 2017 begonnen met The Daily Mile. Nadat docent Matthijs Broerse erover hoorde tijdens zijn opleiding, presenteerde hij het initiatief aan zijn collega’s. Ze besloten te starten onder het motto: iedere klas die meedoet, is er één!

Hoe heb je je collega’s geënthousiasmeerd?
“Ik heb ze uitgelegd wat het concept van The Daily Mile inhoudt. Van daaruit maakte ik de vertaalslag naar wat dit voor de docent betekent en wat het ze kan opleveren. Mijn collega’s waren wisselend enthousiast. Soms moet je gewoon ergens mee beginnen om te zien hoe het uitpakt. Dat is met The Daily Mile ook zo. Probeer het, kijk of het voor jou werkt en op welke manier. We zijn met een paar klassen gestart, maar spraken wel de ambitie uit dat we uiteindelijk met zoveel mogelijk klassen willen lopen.”

Hoe was de start van The Daily Mile op CBS De Rank?
“De eerste week was geweldig. De kinderen vonden het heerlijk om een keer extra naar buiten te gaan om lekker te rennen. Na een paar maanden merkten we dat het als normaal gezien werd. Het is dan aan de leerkrachten om de kinderen te blijven enthousiasmeren.”

Op welke manier doen jullie dat?
“Door bijvoorbeeld een wedstrijdje te organiseren waarbij we kijken welke leerling de meeste rondjes loopt. Maar uiteindelijk gaat het er bij ons niet om wie het hardste rent. Gezellig met je vriendje of vriendinnetje wandelen mag natuurlijk ook!”

Zijn er obstakels waar jullie tegenaan lopen?
“Je bent altijd afhankelijk van het weer. En het weer werkte de laatste weken niet echt mee… Als het koud en nat is gaan we toch minder snel naar buiten. In de zomer merken we dat veel kinderen slippers aan hebben, dat rent toch iets minder makkelijk. Wandelen is op zo’n dag prima en willen ze wel rennen, dan zorgen ze er zelf voor dat ze geen slippers aantrekken.”

Welke voordelen ervaren de kinderen?
“Het is lastig om te ondervinden of hun leerprestaties verbeteren, maar wat we allemaal wel merken is dat The Daily Mile veel effect heeft als je het op het juiste moment van de dag inzet. Ook zie je dat de conditie van de kinderen verbetert. Laatst kwam er een ouder bij mij die vertelde dat haar zoon tijdens de voetbaltraining altijd wat afwachtend was. Sinds hij The Daily Mile loopt op school, doet hij veel meer mee. Dat is heel leuk om te horen!”