“Veel kinderen geven aan dat ze de gymles langer volhouden”

Veel leerlingen komen wel een keer in aanraking met de shuttle run test, in de volksmond ook wel de piepjestest genoemd. Scholen zetten deze test in om het uithoudingsvermogen van de leerlingen te bepalen. Ook OBS De Blerck in Het Harde maakte gebruik van deze piepjestest, maar de test viel leerkracht Bianca van Verseveld tegen. Nadat ze over The Daily Mile hoorde, is ze zich hierin gaan verdiepen en werd ze enthousiast over het concept.

Bianca, juf van groep 7 en 8, vindt het fijn dat The Daily Mile zowel invloed heeft op de beweging, conditie en het doorzettingsvermogen van de leerlingen. Ze zag al snel in dat het rennen van rondjes rondom de school zijn vruchten afwierp. “De conditie van de kinderen verbeterde, dat merkten ze zelf ook op. Veel kinderen gaven aan dat ze de gymles langer konden volhouden.” Andere klassen van OBS De Blerck haakten daarna vrij snel aan. “Dit jaar doen alle klassen mee, behalve de kleuters. We lopen op een vast moment, namelijk van kwart voor tien tot tien uur. Dan zijn de kinderen er ook echt aan toe, aangezien ze daarvoor meer dan een uur gewerkt hebben. Na The Daily Mile eten ze fruit en gaan ze lekker buitenspelen. Dat buitenspelen verloopt rustiger dan voordat we The Daily Mile deden. De meeste energie is er al uit.”

Iedereen loopt op zijn eigen niveau. “We merken dat dit het beste werkt. De meeste kinderen zien waar het voor is en waarom we het doen, maar rennen zal nooit door ieder kind leuk gevonden worden. Dat heb je bij geen enkele activiteit.” Wat Bianca zelf heel belangrijk vindt, is dat de leerkrachten het goede voorbeeld geven en zelf meedoen. “Dit heeft er zelfs toe geleid dat vier van onze leerkrachten in april meededen aan een vijf kilometer hardloopwedstrijd. Daarna hebben een aantal doorgetraind voor een tien kilometer loop”, vertelt Bianca enthousiast. De rondjes rondom de school hebben naar verloop van tijd voor de bovenbouw plaats gemaakt voor een rondje door het dorp. De onderbouw en een enkele bovenbouw leerling rent nog steeds rondom de school. “Aangezien het hele dorp momenteel op de kop ligt, lijkt het rondje door het dorp soms wel op een obstacle run”, lacht Bianca. Een extra uitdaging voor de leerlingen!