“De kinderen vinden het erg leuk om zelf de lat hoog te leggen en ze zijn trots als ze hun ‘record’ verbroken hebben”

Op Basisschool Menorah in Oosterhout speelt sport en bewegen een belangrijke rol. Een speciale werkgroep houdt zich bezig met het organiseren van evenementen zoals de sportdag en de Koningsspelen. Naast de gymlessen in de zaal organiseert deze werkgroep in de lente, zomer en herfst eens per week een extra buitengymles. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen ook in de winter extra beweegmomenten hebben, zijn groep 3 tot en met 8 sinds de herfstvakantie begonnen met The Daily Mile. Lotte van den Boom, juf van groep 3, is één van de leden van de werkgroep sport en erg enthousiast over het dagelijkse beweegkwartiertje. 

Wanneer de concentratie bij de kinderen wat minder is, gaan ze naar buiten voor The Daily Mile. Niet op een vaste tijd, maar op een willekeurig moment. “Ik heb het in het begin rustig opgebouwd. Niet ineens een kwartier achter elkaar rennen met de kinderen, maar beginnen met vijf minuten in beweging zijn. Ze hoeven van mij niet hard te lopen, stevig wandelen is ook goed. We gaan zonder jas naar buiten, wat soms best koud is. De oplossing is dan natuurlijk om lekker te bewegen, want dan krijg je het warm. We gaan in principe altijd, mits het heel slecht weer is. We willen niet dat de kinderen ziek worden”, legt Lotte uit.

Gemakkelijk, maar met veel effect

Het mooie aan The Daily Mile vindt zij dat het zo gemakkelijk is, maar het veel effect heeft. “Ik doe zelf aan atletiek en het maakt je hoofd leeg. De kinderen beleven veel plezier aan The Daily Mile en merken ook dat ze het fijn vinden wanneer ze hun energie kwijt zijn. Eenmaal terug in de klas zijn ze een stuk rustiger. Op onze school zijn we altijd bezig met beweegmomenten tussen de lessen door. Het is niet goed om constant aan het werk te zijn en stil te zitten. Maar The Daily Mile is wel hét moment dat we er helemaal uit zijn.”

Doelen visueel maken

Op dit moment worden er vooral rondjes gelopen op het grote grasveld naast de school, maar in de toekomst wil Lotte met haar collega’s gaan nadenken over variaties, zoals afwisseling met spelvormen. “Ik probeer het nu al leuker te maken door doelen te stellen met de kinderen. Die doelen kun je ook visueel maken, door bijvoorbeeld een schema op te hangen in de klas. Daarop kun je aangeven hoeveel rondjes ze iedere dag gelopen hebben. De kinderen vinden het erg leuk om zelf de lat hoog te leggen en ze zijn trots als ze hun ‘record’ verbroken hebben. Op deze manier wordt het echt een spel!” The Daily Mile bevalt Lotte en haar collega’s zo goed, dat ze het in het voorjaar misschien gaan combineren met de extra buitengymles.