“Een meisje vertelde mij trots dat ze het rondje in het begin alleen wandelend kon afleggen, nu rennend doet.”

De laatste jaren verschijnen er veel onderzoeken waaruit blijkt dat kinderen die regelmatig bewegen beter in hun vel zitten en zich beter? ontwikkelen. Vorig jaar besloten Petra Oldenbeuving, schoolleider op CBS De Lichtbaak in Assen, en adjuct-directeur Josje Renkema om te kijken hoe ze sport en bewegen meer aandacht kunnen geven binnen hun school. Hun oog viel daarbij op de Gezonde School-aanpak en ze besloten om deze aanpak aan het team van leerkrachten voor te leggen. Ook zij zagen kansen liggen voor de kinderen en dus werd het doel gesteld om in 2018 het het themacertificaat Bewegen en Sport van het vignet Gezonde School halen. Aan het begin van het huidige schooljaar zijn ze daarom gestart met een sportproject en werd de tweede week van dit project geopend met het lopen van The Daily Mile.

Binnen het thema bewegen en sport van de Gezonde School gaat het om het stimuleren van een actieve leefstijl onder leerlingen. Voorbeelden zijn het geven van kwalitatief goede gymlessen en extra aandacht voor inactieve leerlingen. Ook het aanbieden van een gevarieerd aanbod van sport- en beweegactiviteiten hoort bij bewegen en sport in en rondom de school. Het initiatief The Daily Mile past perfect binnen dit thema. Dat vond ook schoolleider Petra Oldenbeuving. “In het kader van meer aandacht besteden aan bewegen en sport op onze school, hebben wij het team voorgesteld om te starten met The Daily Mile. Ze waren direct enthousiast, op een enkeling na. Zij zagen er wat tegenop om naar buiten te gaan in de regen, maar ook dat hoort erbij. We zijn toen met het team in gesprek gegaan om het doel van The Daily Mile helder te krijgen. Zodra kinderen toe zijn aan een pauze, kunnen ze buiten hun energie kwijt. Na afloop zijn ze rustiger en beter gefocust. Daarnaast verbeteren ze hun conditie, waardoor ze beter in hun vel zitten en zich beter ontwikkelen.”

Trots

Inmiddels zijn zowel de meesters en juffen, als de kinderen al redelijk aan The Daily Mile gewend. “Wanneer het de kinderen te lang duurt voordat ze naar buiten gaan, herinneren ze de meester of juf er zelf aan. Dat geeft al wel aan dat ze er echt baat bij hebben.” Naast het schoolgebouw van CBS De Lichtbaak in Assen ligt een groot grasveld. Daaromheen is een vast rondje voor The Daily Mile uitgezet. De komende periode staat vooral in het teken van het opbouwen van de conditie en het bespreken van de bevindingen. “Collega’s proberen voor zichzelf uit welke tijd van de dag ze handig vinden om te lopen en gaan na of ze ook willen lopen op de dagen dat er gymles is. De komende tijd zal uitwijzen hoe we in de toekomst vormgeven aan The Daily Mile”, aldus Petra. De meesters en juffen lopen zelf mee en ook Petra werkt met The Daily Mile aan haar eigen conditie. “Ik ga sinds vorige week iedere dag met een andere groep mee. Ze halen mij op en ik ga met de kinderen in gesprek. Ik vraag ze wat ze ervan vinden en hoe we het nog leuker kunnen maken. Een meisje vertelde mij trots dat ze het rondje in het begin alleen wandelend kon afleggen en dat ze dat nu rennend doet. Ze was zo trots, daar doen we het voor!”

“Een meisje vertelde mij trots dat ze het rondje in het begin alleen wandelend kon afleggen en dat ze dat nu rennend doet. Ze was zo trots, daar doen we het voor!”

Frisse lucht

Petra kan The Daily Mile erg waarderen. “Het doet mij goed, even het kantoor uit, de frisse lucht in. Dat geldt ook voor de leerkrachten.” Ze raadt andere scholen die ook willen beginnen met The Daily Mile aan om het gewoon te doen. “Ouders vinden het doorgaans een goed initiatief en onze leerlingen balen als het wegens omstandigheden een keer niet doorgaat. Probeer geen beren op de weg te zien, na verloop van tijd kun je The Daily Mile zo inrichten dat het voor iedereen werkt.”