“Een moment van ontspanning tussen alle inspanning door”

Op gereformeerde basisschool Ds. G. Doekes in Hardenberg geloven ze erin dat gezonde en fitte leerlingen beter presteren. Sinds kort doen alle groepen iedere dag aan The Daily Mile. Directeur Gerko Warner legt uit waarom. 

Speelt gezond leven en bewegen een grote rol op jullie school?
“Een kind zit op school om te leren en daarbij wordt vaak direct gedacht aan vakken zoals rekenen en taal. Wij zijn er echter van overtuigd dat het net zo belangrijk is om ze te helpen goed in hun vel te zitten. Snapt een kind een rekensom niet, dan krijgen ze extra ondersteuning. Kan een kind geen koprol, dan verdienen ze net zo goed extra hulp. Ze krijgen dan ‘gym extra’ en gaan zes weken lang extra gymmen. Op deze manier krijgen ze meer zelfvertrouwen en beleven ze meer plezier aan bewegen. Uiteindelijk heeft dit een positieve werking op hun ontwikkeling, ook op cognitief gebied.” 

Hoe zijn jullie begonnen met The Daily Mile?
“Een tijd geleden hoorde ik Erben Wennemars over The Daily Mile vertellen in de radio-uitzending van Edwin Evers. Ik dacht direct: daar kunnen wij op school ook iets mee doen! Toen de themaperiode ‘lekker fit’ op het programma stond, hebben we er met het team over gesproken en konden we de daad bij het woord voegen. We organiseerden een gezamenlijke aftrap, waar de wethouder en een predikant bij waren. Sindsdien wandelen of rennen alle groepen dagelijks een kwartiertje. Zelfs de kinderen op peuterschool doen mee. Zij lopen naar het hertenkamp en weer terug.” 

Hoe geven jullie invulling aan The Daily Mile?
“Iedere leerkracht loopt op een moment dat het hem of haar goed uitkomt. Regent het ’s ochtends, dan gaan ze ’s middags. Dat vinden wij het mooie aan The Daily Mile: je kunt het heel gemakkelijk en flexibel toevoegen aan het lesrooster. Het is ontzettend simpel, jassen aan en gaan! Normaal gesproken lopen we twee grote rondjes om het gebouw, wat precies uitkomt op een mile. De onderbouw loopt soms kleine rondjes op het schoolplein, waarbij ze de kinderen de rondjes laten tellen. Zo pakken ze ook direct het rekenen mee. Vanuit de kinderen kwam de vraag dat ze graag willen weten of ze vooruit gaan Onze vakleerkracht sport heeft daarom een piepjestest georganiseerd, die we over een paar weken weer herhalen. Kennelijk is het voor de kinderen dus meer dan alleen een rondje rennen!” 

Heeft The Daily Mile het gewenste effect voor jullie?
“We merken dat de kinderen het fijn vinden dat ze hun energie kwijt kunnen die ze gedurende de dag opkroppen. Een moment van ontspanning tussen alle inspanning door. Ouders hebben ook positief gereageerd en wie weet komt er binnenkort wel een aparte vaderdag en moederdag, waarbij de vaders en moeders met ons meelopen. Of we na de themaperiode doorgaan, moeten we nog met elkaar bespreken, maar het team, de ouders en nog belangrijker, de leerlingen, zijn enthousiast!”