“Kinderen zijn niet gemaakt om de hele dag op een stoel te zitten”

The Daily Mile was in 2016 onderwerp bij Nieuwsbegrip. Ook Daniëlle Versteeg, leerkracht in groep zeven en acht van CBS De Adelaar in Wolvega, bekeek met haar leerlingen deze uitzending. Ze bespraken het onderwerp binnen de klas. “Toen we met z’n allen van The Daily Mile hoorden, waren we direct enthousiast. We zijn vanaf toen iedere dag gestart met het rennen van rondjes, een kwartier lang.”

Daniëlle merkte direct een groot verschil. “We liepen van half negen tot kwart voor negen en na afloop zat iedereen fris en fruitig in de klas. Niemand was moe of hangerig, echt een goed begin van de dag. Kinderen met ADHD, die Ritalin gebruikten, merkten dat het sneller inwerkte. Normaal gesproken hadden ze in het begin moeite om stil te zitten, na The Daily Mile was dit geen enkel probleem.”

Regels

Wat volgens Daniëlle echt verschil heeft gemaakt, is dat zij zelf ook meedeed. “Als leerkracht heb je een voorbeeldfunctie en dus stonden mijn hardloopschoenen standaard in het klaslokaal.” Het leuke van The Daily Mile vindt ze dat iedereen mee kan doen. “Soms hoor ik leerlingen die zeggen dat ze niet kunnen hardlopen. Dat is onzin. Ze moeten gewoon hun sportschoenen aantrekken en doen! Het klinkt simpel, maar dat is echt de truc. Daarnaast is het fijn dat er geen regels zijn. Alles moet tegenwoordig volgens bepaalde regels en overal zijn formulieren voor, dat is met The Daily Mile anders.”

Bewegend rekenen

Inmiddels is Daniëlle met zwangerschapsverlof. Als ze terug komt van haar verlof, wil ze naast The Daily Mile ook meer doen met bewegend rekenen. “Kinderen zijn niet gemaakt om de hele dag op een stoel te zitten. Als ze kunnen staan en bewegen, dan ben ik voor. Vorig jaar heb ik een soort bootcamp gedaan met de leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan het bewegen over een ‘speedladder’ terwijl ze sommen op moesten lossen. Op deze manier houd je het afwisselend en uitdagend.”

Bekende Friezin

In Friesland bleef de start van The Daily Mile op CBS De Adelaar niet onopgemerkt. Daniëlle werd door diverse media gevraagd om over het initiatief te vertellen en verscheen onder andere met een artikel in de Leeuwarder Courant. Ook was ze te horen op radio Omroep Fryslân. “Ontzettend leuk dat er zoveel aandacht voor is. Ons doel is om met de klas het Algemeen Dagblad te bereiken, wie weet lukt dat nog”, lacht ze.