“Op deze manier leren de kinderen dat bewegen niet ingewikkeld hoeft te zijn”

Op Christelijke Basisschool De Akker, gelegen tussen Hoogeveen en Pesse, zijn ze al ruim twee jaar bezig met The Daily Mile. Het is één van de vele activiteiten die de school organiseert in het kader van gezonde leefstijl. Directeur Bert Willering loopt regelmatig een rondje mee met de leerlingen en ziet het enthousiasme voor het hardlopen steeds verder groeien. Zowel bij de leerlingen, als bij de leraren!

Bij de lokale hardloopwedstrijd vorig jaar in Hoogeveen stonden vele ouders met verbazing te kijken. De ene na de andere leerling van CBS De Akker viel in de prijzen. De gevolgen van The Daily Mile waren duidelijk zichtbaar. Directeur Bert Willering vertelt. “Toen we begonnen met The Daily Mile was het eerst een beetje uitproberen. Er zat nog niet echt structuur in. Sinds dit schooljaar is het echter in de lesroosters opgenomen. Alle groepen lopen drie keer per week The Daily Mile, op vaste tijden. Doordat het nu onderdeel van het rooster is, is het heel gericht en weten de kinderen waar ze aan toe zijn”, vertelt Bert.

Kinderen blijven uitdagen

De basisschool heeft het geluk dat ze in een prachtig buitengebied gevestigd is, waar ze vele mooie routes voor The Daily Mile kunnen uitstippelen. “Op dit moment lopen we rondjes over ons grote schoolplein, omdat het door de winter nat is in het bos en op het heideveld. Als het over een paar weken weer wat beter weer is, gaan we met het team een paar nieuwe routes bedenken. We merken dat de kinderen daaraan toe zijn. We moeten ze blijven motiveren en uitdagen. Daarom gaan we ook experimenteren met spelvormen. We willen bijvoorbeeld in plaats van een standaard taalles eens kijken of we zo’n les ook kunnen invullen tijdens The Daily Mile. We vinden het zelf leuk om te blijven vernieuwen en het is ook goed voor de kinderen. Gelukkig denkt de sportfunctionaris met ons mee.”

Groeiend enthousiasme voor hardlopen

Alle leraren van CBS De Akker lopen zelf mee met The Daily Mile. Ook bij hen groeit het enthousiasme voor hardlopen. “In mei is er weer een hardloopwedstrijd in de buurt. We doen dan met twee teams mee vanuit de school: een team met leerlingen en een team met leraren. Ontzettend leuk dat dit zo leeft. Als school krijg je op deze manier een gezond imago.” Het mooiste aan The Daily Mile vindt Bert dat het ontzettend makkelijk is. “Met een gymles ben je minimaal een uur kwijt, The Daily Mile kun je binnen een kwartier doen. Daarnaast is het heel flexibel. Regent het ’s ochtends erg hard? Dan kun je het een keer naar de middag verplaatsen. Op deze manier leren de kinderen ook dat bewegen niet ingewikkeld hoeft te zijn. Je hebt er eigenlijk niks voor nodig en iedereen kan het doen”, aldus Bert.