“Samen met de kinderen rennen is gewoon heel leuk!” Antoinette Boom, OBS Het Letterveld

Het Letterveld is de naam van de nieuwe fusieschool in de Almelose wijk Sluitersveld. Basisscholen De Twijn en De Griffel zijn met ingang van dit schooljaar samengegaan. En ondanks dat een dergelijke fusie én de start van een nieuw schooljaar behoorlijk hectisch kunnen zijn, wordt er gelijk in de eerste lesweek tijd gemaakt voor The Daily Mile. “Jazeker, morgen gaan we gewoon weer rennen!”, aldus Antoinette Boom, leerkracht van groep 4 en 5.

De Almelose basisschool hecht er veel belang aan dat de leerlingen goed in hun vel zitten. In samenwerking met de plaatselijke sportfunctionaris werkt Het Letterveld aan het bevorderen van gezond gedrag. Niet alleen wordt gezonde voeding gestimuleerd, ook wordt er actief ingezet op beweging. Antoinette: “We zijn ontzettend blij met de input van de sportfunctionaris. Naast bijvoorbeeld het coördineren van alle sporttoernooien, leidde zij de start in van The Daily Mile.” Het gehele afgelopen schooljaar renden de groepen 3 tot en met 8 van De Twijn elke dinsdag en donderdag een Engelse mijl op het grote grasveld achter de school. Op Het Letterveld wordt deze traditie voortgezet. “Wie weet breiden we het aantal dagen Daily Mile zelfs wel uit dit jaar!

VOORDEEL: “The Daily Mile laat de leerlingen zien dat sporten leuk én gezond is. Zeker in een tijd waarin kinderen zoveel tijd achter de computer doorbrengen, vind ik dat heel belangrijk.” – Antoinette Boom

Volle lesprogramma’s

Antoinette kiest het liefst een moment in de middag uit om te gaan rennen. “Met mijn eigen groepen 4 en 5 heb ik gemerkt dat ze er dankzij The Daily Mile ook dat laatste uurtje van de schooldag nog even tegenaan kunnen. Voor die jonge kinderen duurt de lesdag best heel lang, ze kunnen het beetje extra energie goed gebruiken.” Haar collega’s van de bovenbouw plannen juist het laatste kwartiertje van de ochtend, vlak voor de pauze, in om te gaan hardlopen. “Met een dusdanig vol lesprogramma is dat organisatorisch een makkelijker moment”, aldus Antoinette.

High five!

Het afgelopen jaar heeft Antoinette gemerkt dat de leerlingen wisselend enthousiast reageren op The Daily Mile. En vooral, dat sommigen van hen echt aangespoord moeten worden. “Kom op, ga door! Geef niet op!” De Almelose leerkracht moedigt haar leerlingen aan door zelf met The Daily Mile mee te rennen. De atletiektalentjes, de kinderen die in de gaten krijgen dat ze eigenlijk hele goede lopers zijn, beleven volgens Antoinette veel plezier aan het tweewekelijkse rondje. Maar dat geldt niet altijd voor de minder sportieve leerlingen. “Maar juist voor deze groep, bijvoorbeeld de kinderen die kampen met overgewicht, is dat beetje extra beweging zo belangrijk. Gelukkig motiveren de leerlingen elkaar ook aan en wordt er na afloop van elke Daily Mile bemoedigend gehighfived.”

TIP van Antoinette Boom

  • “Ren zelf mee! Alhoewel mijn – iets oudere – lichaam het niet altijd even fijn vindt om zonder warming-up van start te gaan, is zelf meerennen absoluut de beste manier om de leerlingen te motiveren.”

Ook aan de slag met The Daily Mile? Registreer je school hier! Sluit je aan bij de beweging!