“Sommige leerlingen rennen nu zelfs ook in het weekend!” Jeroen Boshuijzen, OBS De Rozebottel

”De bank af en achter de computer vandaan!” Ook volgens Jeroen Boshuijzen van OBS De Rozebottel in het Drentse Koekange is het noodzakelijk dat kinderen meer bewegen. Toen de leerkracht – én fervent hardloper – begin vorig jaar de eerste berichten over The Daily Mile zag verschijnen, wist hij wat hem te doen stond. “Ik ben direct naar de directrice van de school gestapt: dit wil ik ook doen met mijn groep!”

Anderhalf jaar verder en het dagelijks rennen van de Engelse mijl is volledig ingeburgerd bij de leerlingen van Meester Jeroen. Sterker: ze zouden niet meer zonder willen! “Ik moet de kinderen eerder een beetje afremmen, dan dat het nodig is ze te enthousiasmeren”, vertelt Jeroen trots. “Of het nou regent of juist erg warm weer is, er wordt nooit gemopperd als we naar buiten gaan.”

“Ik zie de kinderen stralen, ze beleven zoveel plezier aan The Daily Mile!”

Op eigen initiatief

“Ik heb de luxe van een kleine groep”, legt Jeroen uit. Het kost hem zodoende weinig moeite de dertien leerlingen van groep 8 te motiveren. Dat blijkt wel uit de deelname van de héle klas aan De Wiekloop later deze maand. “Meester, mogen we hiervoor trainen tijdens The Daily Mile?” Het initiatief om aan de jaarlijkse hardloopwedstrijd in de regio mee te doen, kwam volledig bij de leerlingen vandaan. Jeroen: “Het gaat zelfs zover, dat sommige kinderen nu ook in het weekend rennen!”

Uitdagen en aanmoedigen

Natuurlijk helpt het dat Jeroen Boshuijzen zelf ook fanatiek hardloper is. Sinds 2010 is hij serieus bezig met de sport, doet hij regelmatig mee aan wedstrijden en finishte hij een marathon. “De kinderen willen mij verslaan, absoluut!” Zijn eigen ervaring helpt hem tijdens The Daily Mile. “Ik stel me zeker niet op als hardlooptrainer, maar geef wel op een positieve en speelse manier tips. Probeer wat minder hard te stampen, pas op dat je armen niet te veel verkrampen, …” Jeroen vindt het leuk zijn groep een beetje uit te dagen, maar stelt zich vooral ook als doel álle leerlingen afzonderlijk aan te moedigen.

Uitkijken naar groep 8

Vooralsnog is Jeroen Boshuijzen de enige leerkracht op de kleine Drentse school die The Daily Mile heeft omarmt. Het dagelijks kwartiertje hardlopen wordt op OBS De Rozebottel gezien als iets voor de bovenbouw, waarbij Jeroen de kartrekker is. Hij, met 34 jaar de jongste leerkracht, enthousiasmeert alle leerlingen op school. Voor de kinderen in de lagere groepen is The Daily Mile dus echt iets om naar uit te kijken!

“Een groot voordeel van The Daily Mile? Ik mag sporten onder werktijd!”

4 TIPS van Jeroen Boshuijzen:

  • Zorg voor VARIATIE: elke vrijdag doe ik met mijn groep een estafettespel. Zonder dat de leerlingen het door hebben, rennen ze alsnog een mijl.
  • Wissel van ROUTE: ik vraag regelmatig aan de kinderen of zij de routes nog wel leuk vinden. Zo niet? Dan is het tijd voor verandering.
  • Stel een DOEL en train daar naartoe: af en toe noteer ik de tijden. De leerlingen zijn trots als ze hun tijd hebben verbeterd!
  • Test het EFFECT van The Daily Mile: we hebben de resultaten vergeleken, de cijfers van een toets of dictee direct na het rennen zijn echt beter.

 

Ook aan de slag met The Daily Mile? Registreer je school hier! Sluit je aan bij de beweging!