The Daily Mile als uitlaatklep: met frisse energie terug in de klas

Willemijn Loomans geeft speciaal onderwijs op de Dokter Herman Bekiusschool in Lelystad “Ik zag The Daily Mile langskomen tijdens het Jeugdjournaal, en besloot het gewoon eens te proberen.” Samen met haar leerlingen rent ze op het moment dat het de hele klas uitkomt The Daily Mile.

Omdat Willemijn les geeft op het speciaal onderwijs, weet ze als geen ander dat ieder kind zelf kan bepalen hoe ze meedoen aan The Daily Mile. “Ik geef ieder kind de kans om te kiezen of ze willen meedoen. Er zijn een aantal kinderen die het niet zo leuk vinden, daarom hoeven ze van mij ook niet mee te doen. Ik vind het belangrijk dat kinderen het leuk vinden om The Daily Mile te doen.” Aldus Willemijn. Samen met de klas kiest ze wanneer ze even naar buiten gaan: “Vaak kiezen we er samen voor om aan het einde van de dag, bij de wat moeilijkere lessen naar buiten te gaan. Kinderen geven aan dat hun hoofd dan erg vol zit, en ze het lekker vinden om naar buiten te gaan en te rennen. Het is voor hen echt een uitlaatklep: even het hoofd leegrennen waarna ze weer fris en met nieuwe energie verder kunnen met de les.”

Stilstaan bij het nut

“Iedere keer dat we The Daily Mile rennen, bespreken we nog even kort waarom we dit doen: het is gezond, goed voor je conditie, leuk en zo kunnen we ons hoofd leegmaken!” Aldus Willemijn. Ze benadrukt ook altijd dat het geen wedstrijd is: “Er zijn kinderen in mijn klas die het erg leuk vinden om er een wedstrijd van te maken, maar ik vind het erg belangrijk dat iedereen snapt dat je The Daily Mile voor jezelf doet, en dat het niet erg is om het op je eigen tempo te doen.”

Geen rondje? Dan maar heen en weer!

Het schoolplein van de school biedt de klas van Willemijn de kans om een aantal keer heen en weer te rennen. “Op ons schoolplein is het veilig genoeg om al mijn leerlingen veilig een aantal keer heen en weer te laten rennen. Een rondje is niet mogelijk, maar dat houdt ons natuurlijk niet tegen om een frisse neus te halen”.

De reacties

Willemijn: “De kinderen zijn enorm enthousiast! Ze kijken iedere dag al uit om lekker te gaan rennen. Ik wordt ook gesteund door de rest van de school, en ook ouders reageren positief. Een ouder vertelde zelfs dat hun kind thuis had voorgesteld om samen te gaan hardlopen, omdat het op school zo goed beviel. Dat is dan toch wel erg leuk om te horen.”

Willemijn en haar klas zijn van plan om The Daily Mile te rennen zolang ze enthousiast zijn. En hier kijkt ze nu al positief tegenaan: “Ik zie eigenlijk geen reden waarom het geen succes zal blijven, en hoop er het hele jaar mee verder te kunnen gaan.”