The Daily Mile in de binnenstad! Gemma van Schaik over het kwartiertje van Lucas van Leyden

Weer of geen weer, afgelopen jaar liep groep zes van basisschool Lucas van Leyden structureel drie keer per week The Daily Mile in het Van der Werfpark in Leiden. Combinatiefunctionaris en vakleerkracht Gemma van Schaik introduceerde het initiatief vorig jaar op locatie Vliet, en kon rekenen op veel enthousiasme. “Zowel de leerkrachten als de leerlingen zien er iedere keer naar uit om lekker naar buiten te gaan. Zelfs als het regent!”

In het Jeugdjournaal (2016) hoorde Van Schaik voor het eerst over The Daily Mile. Het trok direct haar aandacht. Van Schaik is combinatiefunctionaris onderwijs en sport op meerdere scholen in Leiden. Daarnaast is ze vakleerkracht bewegingsonderwijs op OBS Lucas van Leyden. “Als combinatiefunctionaris is het mijn werk om kinderen meer te laten bewegen en ze kennis te laten maken met alle sporten die ze in Leiden kunnen beoefenen. Als sportfanaat was ik direct enthousiast toen ik van het initiatief The Daily Mile hoorde.”

School in de binnenstad

Voordat ze The Daily Mile introduceerde bij de directie van de school, was Van Schaik nog enigszins sceptisch. “De twee locaties van OBS Lucas van Leyden bevinden zich beide in de binnenstad. Voorheen werkte ik op een school in het bos en ik kon me perfect inbeelden hoe The Daily Mile er daar in de mooie natuur uit zou zien. Maar rennen in de binnenstad is toch wat anders.” Ondanks dit lukte het haar om de directie te overtuigen en de juffen van groep zes wilden The Daily Mile graag als pilot in hun klas opzetten.

Op de dagen dat de leerlingen van groep zes geen gymles hebben, wordt The Daily Mile gelopen. Dit betekent dat ze drie keer per week koers zetten richting het Van der Werfpark in het centrum van Leiden. Eenmaal aangekomen in het park, loopt iedere leerling in eigen tempo één of meerdere rondjes met een afstand van 250 meter. Van Schaik merkt dat het enthousiasme alleen nog maar groter is geworden. “Kinderen maken kenbaar dat ze het fijn vinden om lekker naar buiten te gaan. Ze kunnen zich beter concentreren en zijn fitter. Het maakt ze echt blij”, vertelt de combinatiefunctionaris enthousiast. “We geven de kinderen mee dat ze vooral moeten doen wat ze kunnen. Ze moeten zich niet met elkaar vergelijken, maar met zichzelf.”

Beren op de weg

Waar ze door de locatie van de school eerst nog beren op de weg zagen, blijken de problemen in de praktijk verwaarloosbaar. “We maakten ons zorgen over de oversteek van een drukke weg. De leraressen hebben toen de afspraak gemaakt dat iedereen op elkaar wacht en ze vervolgens gezamenlijk oversteken. Dit blijkt hartstikke goed te werken.”

Hulp van de conciërge

Nu het nieuwe schooljaar weer is begonnen, heeft Van Schaik The Daily Mile ook geïntroduceerd in groep zes van de andere locatie van OBS Lucas van Leyden. Deze locatie zit te ver van een park af en de leerlingen zullen rond een huizenblok rennen. “Het is afwachten of de meester in zijn eentje alle kinderen in de gaten kan houden. Wellicht heeft hij wat hulp nodig van de conciërge, zodat ze beide op een ander punt kunnen gaan staan.” Als het in groep zes een succes blijkt, is het de bedoeling dat ook de jongere groepen starten met The Daily Mile. Op deze manier brengt Van Schaik stukje bij beetje alle leerlingen in beweging!

De collega’s en klas van Gemma waren met hun enthousiasme hoofdrolspeler in de nieuwe video van The Daily Mile! Bekijk hieronder de video!