Ieder jaar een persoonlijk record door The Daily Mile!

Op IKC De Wieden, een basisschool in Zwolle, lag enige tijd het vraagstuk hoe ze sport en bewegen binnen de school naar een hoger niveau konden tillen. Marian van Gessel, vanuit haar functie als buurtsportcoach bij Sportservice Zwolle werkzaam op De Wieden, stelde als antwoord op die vraag voor om met The Daily Mile te starten. Volgens haar dé manier om de concentratie en conditie van kinderen te verbeteren. Naar een pilotgroep hoefde ze niet lang te zoeken. Ilze van de Velde, hardloopliefhebber en leerkracht van groep 4 en 5, bood zich aan. Zij begon met hulp van Marian samen met haar leerlingen aan The Daily Mile en ondervond er al snel de voordelen van.

Eén van de vragen die Ilze en Marian hadden, was of het effect van The Daily Mile het grootste was op een vast tijdstip of op een flexibel moment. “We hebben één week op een vast moment gelopen en de week erna op het moment dat de concentratie van de kinderen minder werd”, legt Marian uit. “Na afloop heb ik samen met Ilze beide opties geëvalueerd door de kinderen een vragenlijst voor te leggen. Hieruit bleek dat ze erg enthousiast waren over The Daily Mile en de voorkeur gaven aan een flexibel moment.” Deze positieve uitkomst heeft Marian en Ilze doen besluiten om door te gaan met het initiatief. “Ik was zelf van tevoren bang dat het me te veel tijd zou kosten, maar al snel had ik door dat de kinderen precies wisten wat ze moesten doen als het tijd was voor The Daily Mile. Wanneer ik Daily Mile roep, pakken ze hun jas (bij slecht weer), gaan ze naar buiten en beginnen ze met wandelen of rennen. Binnen vijf minuten zijn we gestart en na het horen van mijn fluitje weten ze dat het tijd is om te verzamelen. Eenmaal terug in de klas kunnen ze er weer tegenaan”, vertelt Ilze enthousiast.

Bomen tellen

Over het uitzetten van een rondje waren Ilze en Marian het snel eens. “De Wieden ligt in een wijk met veel groen. Er zijn twee grote grasvelden waar de kinderen rondjes omheen kunnen rennen. Om te zorgen dat de sleur er niet in komt, krijgen de kinderen onderweg soms opdrachten mee, zoals het tellen van het aantal bomen”, aldus Marian. “Wat ik soms doe is dat ik de kinderen in twee groepen verdeel. De ene groep wandelt en de andere groep rent in tegengestelde richting. Komen ze elkaar tegen, dan geven ze een high five en wisselen ze om. Zulke spelletjes zorgen ervoor dat het afwisselend en leuk blijft”, vertelt Ilze. 

Na de succesvolle pilot in groep 4 en 5 startten ook de anderen groepen van De Wieden met The Daily Mile. Onlangs was er een evaluatie met het docententeam en is besloten om het ook na de zomer door te zetten. Het enthousiasme is zo groot dat ze op het schoolfeest aan het eind van het schooljaar een hardloopwedstrijd houden waarbij de kinderen een persoonlijk record kunnen neerzetten. Dit wordt een terugkerend evenement waarbij de kinderen de mogelijkheid krijgen hun tijd te verbeteren. Ilze: “We merken dat de kinderen getriggerd zijn door die wedstrijd en actiever The Daily Mile lopen. Onlangs deden er ook veel van onze leerlingen mee aan een plaatselijke kidsrun, dat was erg leuk om te zien!”

Enthousiasme werkt aanstekelijk

Het belangrijkste advies van Ilze en Marian aan andere scholen is om The Daily Mile stapsgewijs door te voeren binnen de school. “Ga niet te snel van start. Begin eerst met één groep, het liefst met een leerkracht die bewegen belangrijk vindt. Zorg dat die groep enthousiast wordt, want dat werkt aanstekelijk. Andere kinderen zien die groep lopen en worden nieuwsgierig: zij willen ook! Onze tweede tip is om verschillende aanpakken uit te proberen, dan merk je vanzelf wat wel en wat niet werkt voor je leerlingen en voor jou. Tot slot is het belangrijk om de ouders erbij te betrekken. Nodig ze uit voor de aftrap en deel leuke verhalen in de nieuwsbrief”, sluit Marian af.