“Met een kleur op de wangen komen de kinderen terug in de klas, dat is mooi om te zien!”

Bij OBS Harlekijn in Cuijk hebben ze bewegend leren als speerpunt van de school omarmd. Toen ze in 2016 verhuisden naar een nieuw gebouw, kregen ze als opdracht van het bestuur mee dat de twee aanwezige scholen in Cuijk zich van elkaar moesten onderscheiden zodat ouders iets te kiezen hadden. OBS Harlekijn was altijd al veel met bewegen bezig. In diezelfde periode kreeg The Daily Mile voet aan de grond in Nederland. Voor OBS Harlekijn een uitstekend middel om het bewegend leren verder uit te bouwen. Directeur Rob Lamers merkt vandaag de dag nog steeds het positieve effect van The Daily Mile op de kinderen.

De eerste periode na het starten met The Daily Mile gebruikte Rob om samen met alle docenten te ontdekken wat wel en wat niet werkt. “We hielden het heel laagdrempelig. Docenten konden zelf bepalen op welk tijdstip ze naar buiten gingen en hoe vaak ze dat deden. Ook al waren enkele docenten in beginsel wat sceptisch, ze merkten al snel dat het ze iets opleverde”, vertelt Rob. Een jaar later, in september 2017, werd The Daily Mile een vast onderdeel op OBS Harlekijn. “We stellen het niet verplicht om het iedere dag te doen. Als het bijvoorbeeld de hele dag pijpenstelen regent, dan is het onhandig om naar buiten te gaan. Op zo’n dag moeten de klassen op een andere manier binnen bewegen.”

Overstap naar continurooster
Behalve een mooi schoolplein heeft OBS Harlekijn een beweegpark voor de deur. De gemeente heeft een grasveld opnieuw ingericht en plaatste planten, een voetbalkooi en een slingerend looppad. “Hier maken wij dankbaar gebruik van. Soms kan het beweegpark wat nat en drassig zijn, dan lopen we rondom de school. Af en toe geven we de kinderen tijdens The Daily Mile een opdracht mee, maar meestal zijn ze vrij om lekker op hun eigen tempo te wandelen of te rennen. Toen we overstapten naar een continurooster, merkten we dat de leerlingen sneller hun concentratie verloren. Juist die momenten moet je naar buiten gaan zodat ze een frisse neus halen en weer energie krijgen. Met een kleur op de wangen komen ze dan terug in de klas, dat is mooi om te zien!”

De reacties die Rob van de ouders heeft gekregen over de invoering van The Daily Mile, zijn doorgaans positief. “Ouders vroegen vanzelfsprekend of het niet ten koste gaat van een pauze, maar The Daily Mile is bij ons juist een extra beweegmoment. Naar verloop van tijd kregen de ouders zelf terug van de kinderen dat ze het fijn vinden om een extra keer naar buiten te gaan. En dat is waar we het allemaal voor doen”, besluit Rob.