Pieter Visser: aanjager van The Daily Mile in hart en nieren

Steeds meer scholen in de provincie Friesland ontdekken The Daily Mile. Iemand die daar zijn steentje aan bijdraagt is leerkracht Pieter Visser. Twee jaar geleden introduceerde hij het concept op CBS De Bron uit Dokkum, waar hij destijds werkzaam was. Deze school was toen de honderdste Daily Mile school in Nederland! Om dat te vieren verrichte ambassadeur Erben Wennemars het startschot. Nu, twee jaar later, is Pieter werkzaam bij OBS Burgerschool, eveneens in Dokkum. Hier begon hij na zijn aanstelling in oktober direct met het verspreiden van zijn enthousiasme over The Daily Mile, wat erin resulteert dat ook OBS Burgerschool aan het rijtje deelnemers toegevoegd is.                         

Pieter is zelf fanatiek hardloper en leest veel over het belang van bewegen. “Eén van mijn functies op deze school is die van sportinnovator. Ik ben zelf veel met sport bezig en breng dit graag over op anderen. Op deze school heb ik veel sportieve collega’s en zij waren direct enthousiast toen ik ze vertelde over The Daily Mile. Het draagvlak hier is ontzettend groot, ook onder ouders. We hebben een soort kick-off georganiseerd met de buurtsportcoaches en op dat moment is ook deze school met The Daily Mile gestart.”

Zorg voor afwisseling  

Wat volgens Pieter belangrijk is, is het zorgen voor afwisseling. Dit hebben de kinderen nodig en het draagt bij aan het succes van The Daily Mile. Je kunt dit op meerdere manieren aanpakken. “Wij hebben verschillende routes uitgestippeld en we dagen de kinderen regelmatig uit. Vorige week moesten ze hun rondetijd over 500 meter opnemen en over een aantal weken gaan we dat opnieuw doen om te kijken of er progressie in zit. Ik merk dat het overgrote deel van de kinderen dit echt leuk vindt om te doen. Sommige nemen zelfs hun eigen stopwatch mee”, lacht Pieter. Op 6 april staat de Bonifatiusloop, een hardloopwedstrijd in Dokkum, op het programma voor Pieter en een deel van zijn leerlingen. “Mijn doel is om zoveel mogelijk kinderen aan de start te krijgen. Vorige week was één van mijn leerlingen zijn fiets vergeten naar school. Hij heeft vervolgens anderhalf kilometer gelopen naar de gymles. Hij merkte op dat zijn conditie dankzij The Daily Mile aanzienlijk was verbeterd. Het is heel leuk dat ze zelf merken dat ze fitter worden en zich beter voelen. Dat gun ik iedereen!”

Integreer andere lessen

Wat volgens Pieter ook helpt is wanneer de leerkrachten zelf meelopen. “Ik doe dat ook en als ik de kinderen inhaal denken ze: verdorie! Dit stimuleert ze. Wat ik ook leuk vind om te doen is het integreren van andere lessen binnen The Daily Mile. Dit kan makkelijk met een vak zoals rekenen. De kinderen kunnen bijvoorbeeld hun hartslag in rust en in inspanning meten, waar ze vervolgens een grafiek van tekenen”, vertelt Pieter enthousiast. Het is wel duidelijk: deze sportieve meester is een aanjager van The Daily Mile in hart en nieren!