The Daily Mile is vaste prik op W.G. van de Hulstschool

Vrijwel iedere week beginnen er nieuwe basisscholen met The Daily Mile. Maar er zijn ook scholen die het concept jaren geleden al hebben ontdekt. Dit geldt bijvoorbeeld voor W.G. van de Hulstschool in Epe. Kinderen van groep drie tot en met acht lopen daar al voor het derde jaar vrijwel dagelijks The Daily Mile. Volgens directeur Joanne Coes kunnen de kinderen niet meer zonder. We stelden haar een aantal vragen over het hoe en waarom. 

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met The Daily Mile? 

“In de begrijpend leestekst van Nieuwsbegrip kwam The Daily Mile aan de orde in de les. Het sprak de kinderen erg aan en ze vroegen ons waarom wij daar niet aan meededen. Dat was een goede vraag waar we niet meteen een antwoord op hadden. Iedereen zag het nut ervan in. We zijn er vervolgens direct mee begonnen en tot de dag van vandaag is het een vaste prik.”  

Waarom vinden jullie The Daily Mile zo belangrijk?  

“Onderzoek wijst uit dat het goed is voor je brein om tussen het leren door te bewegen. We merken duidelijk dat de kinderen na afloop fris in de klas zitten. Het is een simpel concept met positieve effecten. Het is gezond, je hoofd is even leeg en het is goed voor je conditie. Het kan op alle momenten, maar wij hebben er een vast moment voor gekozen en er zo een vaste routine van gemaakt. Alle groepen doen The Daily Mile ’s ochtends, nadat de kinderen de inloop met allerlei lees-, reken of taalactiviteiten en de dagopening hebben gehad. Zo kunnen ze, eenmaal terug in de klas, weer fris aan de slag.”  

Wat vinden de kinderen van The Daily Mile? 

“Deze vraag hebben we onlangs aan ze gesteld. Ik citeer letterlijk: ”  

“Ik vind het fijn en heb geen last meer dat ik in de klas wil springen en doen.” 
“Na The Daily Mile ben ik al mijn energie kwijt en kan ik beter werken.” 
“Het is fijn om naar buiten te gaan, we hebben voor het werken een frisse neus.” 
“Het is lekker sportief en na afloop zijn we lekker los. Kunnen we fris en fruitig aan het werk!”  

Hoe ziet jullie route eruit?  

“Onze basisschool is gesitueerd aan de rand van Epe en we beschikken over een prachtig natuurlijk schoolplein. Achter de school is een grote parkeerplaats die we overdag tot onze beschikking hebben. Hier hebben de kinderen alle ruimte voor The Daily Mile. We brengen regelmatig variatie aan en doen tijdens The Daily Mile bijvoorbeeld ook een estafette of tikspel. Het ontdekken van de website Thedailymile.nl is een mooie impuls om weer opnieuw aandacht aan The Daily Mile te schenken en te bespreken welke nieuwe invullingen we er nog aan kunnen geven.”