“Wanneer ik een rekeninstructie geef en de helft van de leerlingen heeft de aandacht er niet bij, besluit ik dat het tijd is voor The Daily Mile”

De gemeente Apeldoorn heeft zich in mei opnieuw voor drie jaar verbonden aan JOGG. Op de PCBO Emmaschool werd dit gevierd met onder andere de start van The Daily Mile. Onder leiding van JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp renden de leerlingen van de basisschool in Apeldoorn samen een ronde om de school. Na de zomer is het de bedoeling dat alle klassen iedere dag een ronde lopen. Judith Louter-Huisken, leerkracht van groep 7, is hiervan de aanjager. 

PCBO Emmaschool behaalde in 2015 het vignet Gezonde School in het onderdeel ‘welbevinden’ en ontvangt in september het vignet ‘gezonde voeding’. Judith is als coördinator van de Gezonde School activiteiten een voorstander van het bevorderen van een gezonde leefstijl op school. “We hebben ervaren dat de leerlingen die gezond eten en lekker bewegen betere resultaten halen en, nog belangrijker, goed in hun vel zitten. Op onze school zitten relatief veel kinderen die van huis uit weinig structuur meekrijgen op dit gebied. Daarom is het extra belangrijk dat wij ze hiervan bewust maken”, vertelt Judith. Toen een collega haar tipte over The Daily Mile, vond ze dit erg geschikt om toe te voegen aan het lesprogramma. “Tijdens de aftrap in mei verzorgde Juvat Westendorp de warming-up en gaf wethouder Nathan Stukker onder het genot van een gezonde smoothie vervolgens het startsein.”

Groot effect

Het mooie aan The Daily Mile vindt Judith dat de leerkrachten zelf kunnen bepalen wanneer ze iedere dag naar buiten gaan. “Wanneer ik een rekeninstructie geef en de helft van de leerlingen heeft de aandacht er niet bij, besluit ik dat het tijd is voor The Daily Mile. Als ze na afloop in de klas terugkomen, is de focus terug. Het heeft echt een groot effect. De kinderen zitten al zoveel stil, het is een fijne onderbreking.” Sommige collega’s moeten nog wel wat wennen. “In de onderbouw vraagt het organisatorisch wat meer aandacht, maar daar hebben we nu als regel dat de kleuters rondjes op het plein lopen en niet om de school. Dit om onveilige situaties te voorkomen. Wil je als school met The Daily Mile starten, dan is het van belang om goed na te denken over de organisatie ervan. Bedenk of de route die je uitstippelt obstakels heeft en of er onveilige verkeerssituaties kunnen voorkomen.”

Pak de kansen

Judith merkt dat een deel van de kinderen de smaak al te pakken heeft. Ze dagen zichzelf uit en willen iedere keer verder lopen. Er zijn ook kinderen die een zetje nodig hebben, zij kampen vaak met overgewicht of een slechte conditie. “Als leerkracht moeten we juist die leerlingen extra stimuleren door met ze mee te rennen. Het doel is dat ook zij het leuke van bewegen ontdekken.” Tot de zomer loopt de onderbouw van de Emmaschool een keer per week, de middenbouw twee keer en de bovenbouw drie keer. Na de zomer is het de bedoeling dat er iedere dag gelopen wordt. “Het allerbelangrijkste is dat je elkaar enthousiast maakt. Zie niet de beren op de weg, maar pak de kansen”, sluit Judith af.