“Aan het eind van het rondje staat mijn collega klaar om de gelopen tijd door te geven. Dat doen we alleen bij de echte fanatiekelingen”

Kinderen van groep 6, 7 en 8 van basisschool Mozaïek Petenbos in Veenendaal lopen sinds vorig jaar vier dagen per week The Daily Mile. Nadat meester Arie Verhoog het initiatief tijdens een aflevering van Nieuwsbegrip behandelde in zijn klas, zijn deze groepen ermee begonnen. Dagelijks een frisse neus halen voor de middagpauze bevalt zowel Arie als de kinderen uitstekend!

Naast de basisschool ligt een park in de wijk Petenbos waar Arie een groot en een klein rondje heeft uitgezet voor de kinderen. Het grote rondje is ruim vijfhonderd meter. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag verzamelen ze om kwart voor twaalf bij het hek op het schoolplein om vervolgens naar het rondje toe te lopen. “De fanatieke kinderen lopen de grote ronde, de kinderen met bijvoorbeeld astma of een blessure lopen het korte rondje. We hebben de afspraak dat ze de lange rechte stukken in looppas doen en de korte stukken in gewone pas”, vertelt Arie.

Sommige kinderen lopen de grote ronde binnen twee minuten. “Aan het eind van het rondje staat mijn collega Nadire van Albada klaar om de gelopen tijd door te geven. Dat doen we alleen bij de echte fanatiekelingen”, lacht Arie. Hij loopt zelf vaak een deel van het rondje met de kinderen mee, om vervolgens weer terug te gaan naar het begin. Hij vindt het erg belangrijk dat alle kinderen ongeveer op hetzelfde moment klaar zijn met lopen. “Als ze te lang moeten wachten op de rest, geeft dat onrust. Zorg er dus voor dat de hele groep binnen afzienbare tijd bij de finish is. Dat kun je doen door meerdere rondjes uit te zetten, zoals wij hebben gedaan.”

The Daily Mile is niet alleen goed voor de conditie, Arie merkt dat de kinderen het fijn vinden om een frisse neus te halen. “Ze weten dat ze voor de middagpauze nog even lekker gaan rennen en hun energie kwijt kunnen. De conditie gaat vooruit, maar tegelijkertijd werken ze ook aan het verbeteren van hun concentratievermogen en het leervermogen.” Ouders van de kinderen vinden het ook een prima initiatief. “We hebben één gymles per week en die duurt één uur en drie kwartier. Dat is te lang voor een gymles. We hebben dit ingekort naar één uur en de overige drie kwartier worden ingevuld met The Daily Mile. Dit vinden de ouders een goede oplossing, en wij ook”, aldus Arie.