Het biedt een kans om te kijken hoe het motorisch met leerlingen gaat

Iedere ochtend van kwart voor 9 tot ongeveer 9 uur lopen de kinderen van groep 5-6 en groep 7-8 rondjes rond het grasveld bij CBS De Wegwijzer in Wolvega. Leraar Mans Schaaphok vertelt over The Daily Mile van zijn school.

Mans: “Ik kwam in aanraking met The Daily Mile via Nieuwsbegrip en was direct enthousiast. Ook de lerares van groep 5 en 6 vond het een heel leuk idee. Het klonk als een hele logische stap die wij konden nemen om onze leerlingen meer te laten bewegen. Daarom besloten we om het gewoon samen eens te proberen met de klas.”

Iedere ochtend gaan ze met hun leerlingen naar buiten om rond het grasveld bij de school een aantal rondjes te lopen. Lang hoeft The Daily Mile gelukkig niet te duren: “We hebben gelukkig een hele mooie plek dichtbij school waar we met de hele klas kunnen rennen. De omgeving heeft er geen last van en we zijn binnen twee minuten weer terug in het klaslokaal. Ik zet het juist in de ochtend in omdat de leerlingen dan wat energie kwijt kunnen voordat ze beginnen met de vakken waar ze goede concentratie voor nodig hebben.” Aldus Mans.

In het begin was het nog een beetje nieuw voor de leerlingen en na twee weken kregen sommige leerlingen een dipje in het enthousiasme. “Toch zijn we gewoon doorgegaan. Het voordeel voor de leerlingen is té groot om niet te starten met The Daily Mile, of om het niet vol te houden. Ik merkte zelfs dat er meer kinderen mee deden met het Rondje Lindewijk. Dit is een prestatieloop in de buurt waar kinderen een kilometer gaan hardlopen. Ze durfden dit aan omdat ze toch wel wisten dat ze het konden; ze deden het immers iedere dag al!”

Bij de vraag waarom andere leerkrachten The Daily Mile ook eens zouden moeten uitproberen reageert Mans: “Je kan iets niet uitsluiten totdat je het probeert. Probeer het gewoon een weekje iedere dag. Je zal zien dat het kan helpen bij de concentratie, motoriek en het fit houden van je leerlingen. Maar misschien nog belangrijker: het biedt je als leraar een hele mooie kans om te kijken hoe het motorisch met de leerlingen gaat en dit is enorm waardevol.”


Ook bezig met The Daily Mile? Zet jezelf dan net als CBS De Wegwijzer in Wolvega op de kaart! Wie weet komt jouw school ook in de schijnwerpers met jullie Daily Mile!

Wij doen mee!