“Kinderen vinden het enorm leuk om te zien dat hun conditie vooruit gaat”

Twee keer per week is er een bijzonder beeld te zien in Etten: dan rent de klas van Inge Centen The Daily Mile door het dorp. Inge: “In het begin was het wel even raar voor de bewoners van het dorp, maar ondertussen weten ze precies dat de kinderen langsrennen omdat ze meedoen aan The Daily Mile.”

“Zelf houd ik wel van hardlopen, daarom vond ik het dan ook erg leuk om samen met de klas The Daily Mile eens te proberen. Ondertussen zijn we alweer een tijdje bezig!” Inge zag The Daily Mile bij Nieuwsbegrip langskomen en stelde bij de school voor het een keertje te proberen. “Ik heb ook een brief naar ouders gestuurd zodat zij wisten dat we het zouden gaan proberen.”

De klas rent The Daily Mile vaak voor een toets, of als ze hard gewerkt hebben. “Dan doen mijn leerlingen hun hardloopschoenen aan, en dan gaan we naar buiten. We zijn in totaal soms 15-20 minuten weg. Sommige leerkrachten zien dit misschien als tijdsverlies, maar ik zie het als een winst. Ik merk dat de kinderen zich na het rennen beter kunnen concentreren, hierdoor gaat de les ook sneller.”

De leerlingen van Inge houden hun vooruitgang bij met een grafiekje in hun schrift. “Hiermee kunnen ze zien dat ze steeds beter worden in het rennen. In het begin vonden de kinderen het lastig om het looptempo in te schatten. Een aantal kregen last van steken in hun zij. Nu weten ze al  beter in welk tempo ze moeten lopen. Laatst gaf Bram Som (Europees kampioen hardlopen) zelfs een hardloopworkshop, hierdoor weten ze nog beter hoe ze het beste kunnen rennen.”

Ook ouders zijn heel enthousiast, ze merken dat hun kinderen blij thuiskomen omdat ze zich fitter voelen en hun conditie vooruitgaat.

Tip: een goede route kiezen

Inge Centen koos ervoor om een route door het dorp uit te stippelen. Dit deed ze fietsend, en hierbij hield ze de afstand bij: “Ik heb goed gekeken naar de afstand, wij komen nu uit op 1,5 kilometer. De veiligheid is hierin ook een belangrijk element geweest. Ik weet dat de kinderen met de huidige route veilig op de stoep kunnen rennen. De eerste keer heb ik de route samen met de kinderen gewandeld. Zo konden we samen kijken hoe ze moesten rennen. Soms ren ik mee, andere keren ga ik ergens tussendoor staan om de kinderen aan te moedigen.”