‘Kinderen willen zelf meedoen aan The Daily Mile’ – OBS De Bosrand en OBS De Klimtoren

In september 2016 vroegen leerlingen van OBS De Bosrand in De Wolden aan directeur Jeannet Roos of zij voortaan ook The Daily Mile mochten doen. “Onze leerlingen hadden zelf een contract opgesteld met een plan van aanpak en regeltjes voor tijdens het lopen. Of ik dit contract ook nog even officieel wilde tekenen…, natuurlijk! Om het goede voorbeeld te geven, heb ik die eerste week ook meegedaan.”

Sindsdien rennen leerlingen uit groep 6 tot en met 8 nog steeds iedere dag The Daily Mile. Volgens Jeannet komt dit vooral door het enthousiasme van de leerlingen en de unieke locatie van de school. “De leerlingen kunnen lopen of rennen in het bos dat direct achter de school ligt. Het wandelpad is voor hen een perfecte plaats. Alleen in de winter hebben ze een tijdje niet gerend, toen was het te glad in het bos”, aldus Jeannet.

Inmiddels lopen alle klassen vanaf groep 3 mee. Ze gingen hiermee van start tijdens de officiële aftrap op 5 april in het bijzijn van wethouder Mirjam Pauwels en de dochter van Jeannet, Atlete Britt Roos, nationaal kampioen junioren C op de 800 meter. Jeannet: “Britt heeft de kinderen een loopclinic gegeven en vertelde in de klas nog iets over haar leven als topsporter. Haar boodschap was vooral hoe leuk het kan zijn om te bewegen, of dit nu in de topsport is of in je dagelijkse leven wanneer je loopt of rent tijdens The Daily Mile. Ze wilde duidelijk maken dat je door te bewegen en gezond eten lekkerder in je vel kan zitten, en dat precies is waar het om gaat.”

Ook van start op OBS De Klimtoren 

Jeannet is ook directeur op een andere school in De Wolden: OBS De Klimtoren. In april 2017 gingen daar de groepen 4 tot en met 8 aan de slag met The Daily Mile. Ook hier was Atlete Britt van de partij voor een praatje en een clinic. Jeannet: “Het is net iets anders op De Klimtoren. Daar moet The Daily Mile nog een beetje een cultuur worden. Je merkt dat sportieve kinderen direct meedoen en enthousiast zijn, maar dat anderen het wat lastiger vinden. Het is dan enorm belangrijk om te laten weten dat kinderen op hun eigen tempo mee kunnen doen. De boodschap is bij ons dan ook dat het erom gaat dat je er even uit bent en plezier hebt in bewegen. Dat kan ook als je wandelt.”

En wat levert The Daily Mile volgens Jeannet op? “Bewegen is natuurlijk heel goed voor de gezondheid van leerlingen. Mensen vragen soms of het niet af gaat van de effectieve leertijd. Ik denk juist dat het meer leertijd oplevert. Kinderen leren tegenwoordig heel anders dan 20 jaar geleden. Ze zijn kort en actief bezig met veel afwisseling en interactie. Juist door even naar buiten te gaan denken ze helderder na en krijgen ze meer energie. Reden genoeg dus om mee te doen.”

Het Daily Mile-plan van De Bosrand en De Klimtoren

 Wanneer: Kinderen rennen wanneer ze in de klas aangeven dat ze naar buiten willen. Jeannet Roos en haar leerkrachten merken dat kinderen zelf goed weten wanneer ze behoefte hebben aan The Daily Mile.

 Waar: Rondom de school, op beide scholen hebben ze een mooi bos langs de school liggen.

  Rennen leerkrachten mee? Op deze scholen over het algemeen wel. Zo geven ze direct het goede voorbeeld.

Speciale opmerkingen

  • Kinderen in de bovenbouw gaan wel een beetje zweten. Dat kan soms lastig zijn, en kunnen ze zelf een beetje vies vinden. De oplossing? In de toiletten deo klaarzetten voor vrij gebruik.
  • Door goede afspraken met leerlingen te maken over het gedrag buiten, zijn ze zelf eigenaar van The Daily Mile.