“Kinderen zijn niet gemaakt om de hele dag stil te zitten” Annikki Schotanus, Meester van der Brugschool

Hoe breng je als basisschool The Daily Mile onder de aandacht? Door het zichtbaar te maken tijdens de open dag. In maart nodigden de leerlingen van de Meester van der Brugschool uit Woudsend hun ouders, pakes en beppes uit om eens mee te rennen met de ronde om de school. En met succes! Annikki Schotanus: “Inmiddels zit The Daily Mile volledig in het lesprogramma ingebakken.”

“Het is misschien Friese nuchterheid, maar je moet het gewoon doen”, aldus Annikki, leerkracht van de combinatieklas 5/6 over The Daily Mile. “Mits je er als leerkracht zelf wel écht achter staan natuurlijk.” Toen ze tijdens de begrijpend lezen les in Nieuwsbegrip een tekst over The Daily Mile behandelde, was de nieuwsgierigheid snel gewekt. Niet alleen had Annikki zelf het idee dat dit iets was om uit te proberen met haar groep, ook vroegen haar leerlingen direct na het lezen van de tekst of ze ook mee mochten rennen. En zo is ze, samen met haar duocollega en LIO-stagiair, “spontaan ingestapt”.

3 TIPS van Annikki Schotanus

  • “Integreer The Daily Mile in de open dag van de school”
  • “Werk met stappentellers en sla een bruggetje tussen The Daily Mile en de rekenvakken”
  • “Zorg voor de nodige variatie om The Daily Mile levendig te houden bij de leerlingen”

Het hoofd leeg, een frisse neus

Op de Meester van der Brugschool staat sport en beweging hoog op de agenda. “Naast de twee gymlessen per week bieden we onze leerlingen zoveel mogelijk activiteiten aan, bijvoorbeeld een tennis- of watersportclinic.” De leerlingen van Annikki beleven tot op heden veel plezier aan het lopen van The Daily Mile. “Kinderen zijn niet gemaakt om de hele dag stil te zitten. Het is goed dat ze hun energie kwijt kunnen. Lekker het hoofd weer leeg én een frisse neus. Een welkome onderbreking van de schooldag,” aldus Annikki.

Denktanksessie

Om het rennen van The Daily Mile te stimuleren, werd de kleine christelijke basisschool uit Woudsend uitgenodigd door Sport Fryslân – het sportkenniscentrum van de noordelijke provincie – om deel te nemen aan een denktanksessie. Annikki: “Het was interessant om met leerkrachten van andere basisscholen ideeën uit te kunnen wisselen.” Naar aanleiding van de sessie in Heerenveen heeft Annikki bij haar groep en aantal variaties geïntroduceerd. Zo ‘rollen’ de leerlingen sindsdien één keer per maand The Daily ‘Wieltjes’ Mile op skeelers, op de step of skateboard. Ook rent de groep regelmatig een ronde op tijd. De leerlingen houden hun eigen voortgang bij in een staafgrafiek. “We hebben zeker een aantal fanatieke jongens en meiden in de klas, maar het gaat uiteindelijk niet om de competitie”, legt Annikki uit. “Leerlingen kunnen op deze manier hun eigen groei zien, dat geeft zelfvertrouwen!”

Ook aan de slag met The Daily Mile? Registreer je school hier! Sluit je aan bij de beweging!