“Met The Daily Mile kan ieder kind stralen!”


Sander van Rooijen van SBO De Vuurtoren in Zoetermeer hoorde al van The Daily Mile toen hij bij schoonfamilie in Schotland op bezoek was. Sander: “Het sprak me direct aan. Omdat ik het goed wilde aanpakken schreef ik voor de zomervakantie en kort plan over hoe we dit op onze school zouden kunnen doorvoeren. Bij terugkomst was de directie meteen enthousiast, daarom zijn we het nu aan het testen met drie klassen: de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.”

Iedere dag bepalen de docenten zelf wanneer de kinderen even naar buiten gaan. “Ik roep op dat we naar buiten gaan. Iedereen staat op en trekt als ze het willen andere schoenen aan. Daarna gaan we naar buiten en rennen we 15 minuten rondjes rondom het scholencomplex. Ik houd bij hoeveel rondjes ze kunnen halen, dit doe ik voor de leerlingen zelf, want zo kunnen ze hun eigen vooruitgang zien!”

Sander merkt op dat The Daily Mile helemaal niet competitief is. “Sommige kinderen maken er voor zichzelf een wedstrijd van, bijvoorbeeld kinderen die misschien wat meer moeite hebben met rekenen of taal, maar juist heel goed zijn in rennen. Op deze manier kunnen zij ook eens laten zien wat ze in huis hebben, en de kinderen die wat langzamer lopen krijgen de kans om gezond in beweging te zijn. Zo krijgt ieder kind de kans om te stralen.”

De school gaat The Daily Mile met drie klassen uitproberen tot aan de herfstvakantie. Daarna gaan ze met zijn allen kijken of ze het ook willen doorvoeren naar de andere klassen. De eerste reacties zijn enorm positief. Zowel kinderen, docenten en ouders reageren enthousiast. “The Daily Mile was ook bij Nieuwsbegrip aan bod gekomen. Nu zijn de kinderen uit klassen die nog niet meedoen met The Daily Mile een beetje jaloers dat zij nog niet mee kunnen doen. Maar zij komen vast nog wel aan de beurt!” Aldus Sander.

Als antwoord op de vraag waarom Sander denkt dat andere docenten The Daily Mile ook eens moeten proberen geeft hij aan: “als docent wordt er natuurlijk al veel van je verwacht, maar juist zoiets simpels als dit geeft jezelf, en de kinderen, een moment van rust en ontspanning. Jij hebt de controle en kan het dus inzetten wanneer je wilt. Ik zie hierdoor alleen maar kansen.”