“Soms is de concentratie van de kinderen na een intensieve les even foetsie en dan helpt het om The Daily Mile te lopen”

Sinds anderhalf jaar vaart de gefuseerde basisschool OBS De Flambou/Trimbeets uit Gorredijk een andere koers. Ze besloten om een nieuw schoolprofiel te hanteren, volledig gericht op sport en lifestyle. Want: des te meer kinderen bewegen, des te fitter en gezonder ze zijn. Dit was voor directeur Felix van Ginkel de reden om te kiezen voor deze aanpak. Eén van de onderdelen daarvan is The Daily Mile, die sindsdien drie keer per week gelopen wordt door de bovenbouw.

Het toepassen van The Daily Mile in het schoolprogramma bevalt de directeur goed. “Soms is de concentratie van de kinderen na een intensieve les even foetsie en dan helpt het om The Daily Mile te lopen. Na afloop is de concentratie stukken beter en dat is voor ons de grootste opbrengst. Daarnaast merken we dat de kinderen beter in hun vel zitten en fitter zijn, dat is natuurlijk ook heel belangrijk.”

Eendagsvlieg

Volgens Felix valt of staat het succes van The Daily Mile met het bieden van voldoende afwisseling. Op OBS De Flambou/Trimbeets maken ze gebruik van verschillende routes en spelvormen om aan die afwisseling te voldoen. “De ene keer rennen we door het park, de andere keer dwars door het centrum van Gorredijk. We lopen soms met meerdere groepen tegelijk, in estafettevorm of in tegengestelde richting zodat ze kinderen elkaar tegemoet lopen. Ook doen we zo nu en dan een rondje op tijd, zodat ze kunnen zien of hun conditie is verbeterd”, aldus Felix. De ouders van de kinderen zijn erg enthousiast over het initiatief. “Ze geven ons credits dat we het volhouden en zelfs bij slecht weer gaan lopen. Het is geen eendagsvlieg geworden, maar juist een vaste prik.”

Proefondervindelijk

Felix is van mening dat het starten met The Daily Mile een kwestie van is van ‘gewoon doen’. “Wij gingen er proefondervindelijk mee aan de gang. De meesters en juffen lopen na verloop van tijd vanzelf tegen dingen aan die beter kunnen en waar ze dan een oplossing voor verzinnen. Is een klas bijvoorbeeld een dag moeilijk te motiveren, doe dan je best om het nog uitdagender en leuker te maken. Op deze manier passen we al doende dingen aan.” De basisschool uit Gorredijk staat hierin niet alleen. Ze krijgen hulp van een buurtsportcoach van Sport Fryslân die onder andere ideeën aandraagt voor nieuwe spelvormen.

Expeditie Robinson

The Daily Mile is één van de onderdelen van het nieuwe schoolprofiel. Andere onderdelen zijn bijvoorbeeld de ‘energizers’ in de klas, korte pauzes waarbij de kinderen via het digibord bewegen, en gastlessen in verschillende sporten. Zo geeft topjudoka Carlos Platier Luna, bekend van het televisieprogramma Expeditie Robinson, momenteel een zesweekse judocursus aan de kinderen. Het doel van dit alles: fitter, socialer en gelukkiger door sport!