“The Daily Mile is een echte energizer” Harm Jan Jaarsma, directeur Kindcentrum Johan Friso

Hectische laatste lesweken? Temperaturen van boven de dertig graden? Het weerhield het Kindcentrum Johan Friso er niet van om vlak voor het einde van het schooljaar te starten met het dagelijkse kwartiertje hardlopen. Schooldirecteur Harm Jan Jaarsma: “Wat ik mooi vind aan The Daily Mile? Dat het voor iedereen is. Het brengt werkelijk alle leerlingen in beweging!”

Steeds meer scholen in Nederland ontdekken The Daily Mile. Zo ook het Kindcentrum Johan Friso in Steenwijk. Op de kleinschalige Christelijke basisschool werd het Schotse hardloop-initiatief op 29 mei officieel gelanceerd. Onder begeleiding van de enthousiaste trainers van de atletiekvereniging Start’78 én het beweegteam Steenwijkerland werd het startschot gegeven. De extra beweging die The Daily Mile de leerlingen biedt, sluit volgens Harm Jan Jaarsma perfect aan bij de behoeften vanuit de wijk De Gagels, waar het terugdringen van gezondheidsachterstanden een belangrijk thema is.

Kostbare lestijd

Voordat The Daily Mile op het Kindcentrum Johan Friso werd gelanceerd, had Harm Jan Jaarsma nog enige twijfels. Dat de jeugd te weinig beweegt, ziet hij deels als een maatschappelijk probleem: “Met het oog op de hoge werkdruk in het basisonderwijs, wil ik ervoor waken dat de school te veel verantwoordelijkheden van de ouders overneemt.” Bovendien was Jaarsma bang kostbare lestijd te verliezen. “Kan de groep wel zomaar een kwartier gaan rennen, in plaats van bijvoorbeeld stillezen?”, vroeg hij zich terecht af. Maar nu, een dikke maand na de start, ziet de schoolleider al dat het mes aan meer kanten snijdt. “Dit is absoluut geen verloren tijd. The Daily Mile werkt als een echte energizer voor de kinderen.”

3 TIPS van Harm Jan Jaarsma:

  • “Loop af en toe The Daily Mile met alle groepen tegelijk. Zo blijven leerlingen én leerkrachten gemotiveerd.”
  • “Laat de leerlingen zelf onderzoeken hoe ver zij moeten rennen om één mijl te halen.”
  • “Zorg ervoor dat – zowel voor leerlingen als leerkrachten – The Daily Mile geen verplichting wordt. Het is belangrijk dat iedereen er plezier in blijft houden!”

Geen verplichting

Na de zomervakantie wordt The Daily Mile op de Steenwijkse basisschool direct weer opgepakt. Bang dat het dagelijks hardlopen een sleur wordt, is Harm Jan Jaarsma niet. Om zowel de leerkrachten als leerlingen te blijven motiveren, wordt de Engelse Mijl regelmatig door alle groepen tegelijk gerend. “Verder is het aan de leerkracht hoe vaak en wanneer er met de groep naar buiten wordt gegaan”, aldus Jaarsma. “Het moet zeker geen verplichting worden, The Daily Mile moet vooral blijven aansluiten bij de behoeften van onze leerlingen. Zolang ik zie dat zij er plezier in hebben, blijven we rennen.”

Stone City Run

Dat het rennen van The Daily Mile gelijk z’n vruchten afwerpt, bleek op 23 juni tijdens de Stone City Run. De dagelijkse hardlooptraining had de combinatiegroep 5/6 klaargestoomd voor de wedstrijd door de historische binnenstad van Steenwijk. Bij de 3km viel een van de leerlingen van het Kindcentrum Johan Friso in de prijzen. En, om zijn leerlingen extra te kunnen aanmoedigen, liep Harm Jan Jaarsma uiteraard zelf ook mee!

Ook aan de slag met The Daily Mile? Registreer je school hier! Sluit je aan bij de beweging!