“Voor de drukke groep kinderen is The Daily Mile dé oplossing gebleken”

Op OBS De Riemsloot in Appelscha lopen de leerlingen van groep 5 en 6 vrijwel dagelijks gezamenlijk The Daily Mile. Iedere dag vertrekken ze om kwart over elf om alle energie eruit te rennen. Weer of geen weer! Directrice Jeanette Tanja loopt zelf ook af en toe mee, en ziet dat het plezier bij de kinderen nog steeds groeiende is.

Toen het team van De Riemsloot dit jaar merkte dat er wat gedragsproblemen waren in een bepaalde groep, hebben ze samen met het team gesprekken gevoerd over mogelijke oplossingen. “Ik dacht veel na om te bedenken hoe we de groep wat rustiger en geconcentreerder konden krijgen. Toen bedacht ik me dat het een hele fysieke groep is. Zij moeten gewoon in beweging zijn, ze moeten hun energie kwijt kunnen. Ik heb vervolgens aan de leerkracht voorgesteld om The Daily Mile te doen en gelukkig was hij ook meteen heel enthousiast over mijn voorstel”, vertelt Jeanette.

De bezemwagen

Toen de collega van de andere groep over dit idee hoorde, wilde zij ook meedoen met haar leerlingen. Zodoende lopen groep 5 en 6 tegenwoordig iedere dag samen. “De leerkracht van groep 5 loopt voorop en ik loop in het midden. De onderwijsassistenten of de leerkracht van groep 6 fietst achteraan. Zij zijn onze bezemwagen. We lopen precies een rondje van één mile. Kinderen die het niet vol kunnen houden, mogen even wandelen, maar we beginnen allemaal hardlopend.”

Dé oplossing

Al na enkele weken merkten Jeanette en haar collega’s het effect van de dagelijkse extra beweegmomenten. “We lopen iedere dag op een vast tijdstip, om kwart over elf. Dat was altijd een moeilijk moment, want de kinderen werden hangerig en de concentratie was soms ver te zoeken. Wanneer ze nu terugkomen van The Daily Mile, is hun energie eruit en kunnen ze het laatste half uurtje tot de middagpauze nog goed doorwerken. We geven voordat we naar buiten gaan al de instructie wat ze het laatste half uur gaan doen, zodat ze bij binnenkomst direct aan de slag kunnen. Voor de drukke groep kinderen is The Daily Mile dé oplossing gebleken”, vertelt Jeanette enthousiast.

Juf, mogen wij ook?

Niet alleen zorgt het ervoor dat de leerlingen hun energie kwijt kunnen, ze beleven er ook een hoop plezier aan! “Wanneer het hard stormt of het heel glad is, slaan we een dagje over. We willen niet dat er ongelukken gebeuren. Sommige kinderen balen dan echt dat we niet gaan, zo leuk vinden ze het. We zijn van plan om binnenkort wat te variëren, door bijvoorbeeld in estafettevorm te lopen of spelletjes uit te zetten op het schoolplein. Daarnaast gaan we The Daily Mile aan het eind van dit schooljaar evalueren en dan beslissen we of we het ook in andere groepen gaan doen. Er zijn namelijk al veel kinderen uit de andere groepen die groep 5 en 6 zien rennen en vragen: ‘Juf, mogen wij ook?’.