“Zelfs de kleuters rennen hun eigen mini-Mile.” Hilde de Boer, Twa Fjilden

Een ondernemende school, een vreedzame school én een gezonde school. Het rennen van The Daily Mile sluit naadloos aan bij de kernwaarden van de Twa Fjilden in Joure. Hilde de Boer, leerkracht van combinatieklas 6/7, wist in korte tijd de complete school te enthousiasmeren voor het uit Schotland overgewaaide loop-initiatief: “Een beetje extra beweging is hard nodig!”

Als het gaat om gezondheid, heeft de Twa Fjilden een aantal belangrijke stappen gezet. Zo is de kleine Friese basisschool eerder dit jaar overgestapt op het drinken van water in de groepen, waarbij alle leerlingen hun eigen drinkfles hebben gekregen. Dankzij deelname aan het Schoolfruitproject van de Europese Unie, wordt het eten van gezonde voeding gestimuleerd. En ook op het gebied van beweging blijft Twa Fjilden niet achter: sinds dit schooljaar wordt er door de leerlingen dagelijks fanatiek hardgelopen. Hilde de Boer: “Het rennen van The Daily Mile is een vast onderdeel van de lesdag geworden.”

Sportbehoeften

De Twa Fjilden ligt in Zuiderveld / Blaauwhof, een sociale woonwijk waar – volgens Hilde – kinderen niet altijd van huis uit gestimuleerd worden om te sporten. “En dat, terwijl beweging juist zo belangrijk is! Dankzij The Daily Mile kan de school nu nog beter tegemoetkomen aan de sportbehoeften van de leerlingen.” De jonge Friezin werd vorig jaar op het initiatief gewezen door haar moeder, leerkracht op een school in Gorredijk waar het dagelijks kwartiertje rennen al was geïntroduceerd. Hilde wist in no time haar collega’s te overtuigen en inmiddels lopen alle leerlingen van de Twa Fjilden The Daily Mile. De bovenbouw trouw drie keer per week, de onderbouw iets minder regelmatig, maar met evenveel plezier. “Zelfs de kleuters rennen hun eigen mini-Mile.”

Ervaringen delen

Dat The Daily Mile populair is in Friesland, blijkt uit het grote aantal scholen dat het initiatief al heeft omarmd. Sport Fryslân, het sportkenniscentrum van de noordelijke provincie, hoopt uiteindelijk alle basisscholen mee te krijgen. De Twa Fjilden werd door de organisatie uitgenodigd om deel te nemen aan een aantal bijeenkomsten over The Daily Mile. “We hebben vooral onze ervaringen gedeeld”, vertelt Hilde, “natuurlijk met als doel nog meer Friese basisscholen enthousiast te maken voor The Daily Mile! Aangezien wij inmiddels al bijna een heel schooljaar rennen, hebben we vooral veel nuttige tips kunnen geven aan anderen.”

#dailymilevariantenverzamelen

De belangrijkste tip die Hilde de Boer haar collega’s gaf, is om te blijven variëren. “In het begin was het best weleens lastig om de leerlingen te motiveren. Daarom hebben we allerlei Daily Mile-varianten in het leven geroepen.” Elke maandag loopt de bovenbouw een Engelse mijl door het dorp, op de overige dagen blijven de leerlingen op het schoolplein. Dan wordt er gehuppeld, gehinkeld of achteruit gelopen, soms met behulp van een hindernissenparcours. Een hele populaire variant is de zogenaamde run-bike-run, waarbij de fietst ook uit de stalling komt. “En heel af en toe doen we The Daily ‘Wieltjes’ Mile. Met skates, op de step of de fiets… Alles wat rolt mag. Zo houden we het dagelijks kwartiertje bewegen leuk!”

4 TIPS van Hilde:

  • Elke dag een frisse start: wij hebben gekozen voor het rennen van The Daily Mile op een vast tijdstip, om 09.30 uur. De leerlingen beginnen daarna fris aan het lesprogramma.
  • Zorg dat iedereen actief meedoet: Met mijn leerlingen heb ik de afspraak gemaakt dat ze minimaal één rondje echt hardlopen, daarna moeten ze in ieder geval blijven wandelen.
  • Makkelijker met z’n tweeën: bij het rondje door het dorp gaat altijd de stagiaire mee. Zo worden zowel de hardlopers als de achterblijvende wandelaars begeleid.
  • Zie het nut in van The Daily Mile: het kost weinig extra tijd en levert veel positieve energie op.

Ook aan de slag met The Daily Mile? Registreer je school hier! Sluit je aan bij de beweging!